Успіхи та перспективи: ООРММП України визначило вектор діяльності на наступні 3 роки

29 липня 2021 р. у Києві урочисто пройшов VIІІ З’їзд Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП України). Чимало змін та викликів постало перед вітчизняним фармацевтичним ринком з моменту попереднього з’їзду об’єднання. Про те, чим займалося ООРММП України впродовж останніх років, які отримало здобутки, та про план діяльності на наступні 3 роки ми дізналися безпосередньо під час з’їзду.

Розпочав захід з вітального слова заступник міністра охорони здоров’я України з питань євроінтеграції Олександр Комаріда. «Від себе особисто та від імені Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) хочу подякувати всім присутнім за ті зусилля, які були вами докладені у 2020–2021 рр., у першу чергу у боротьбі з пандемією коронавірусу. Адже одним з ключових чинників, чому українські показники боротьби з пандемією на такому відносно високому рівні, стала у тому числі злагоджена робота українських фармацевтичних виробників. Адже саме завдяки вам країна не відчувала такого дефіциту лікарських засобів, який спостерігався у багатьох країнах, у тому числі в Європі. І за це вам величезна подяка. Хочу наголосити, що у планах на майбутнє МОЗ у тому числі пріоритезувати закупівлі препаратів у бік вітчизняного виробника. Тож попереду багато роботи і впевнений, що вона буде плідною».

Роман Ісаєнко, голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) відмітив, що місце проведення З’їзду є дуже символічним: «Ми сьогодні зібралися в урочистому залі Служби безпеки України не випадково. Адже забезпечення лікарськими засобами і є питанням національної безпеки. І тут вітчизняні фармацевтичні виробники, що виробляють якісні, безпечні та ефективні ліки, відіграють одну з основних ролей. ООРММПУ — це, мабуть, одна з найбільших профільних асоціацій виробників нашої країни та дуже приємно, що організація постійно зростає не тільки кількісно, а й якісно. Сподіваюся, що й надалі наша співпраця буде ще більш активною».

Світлана Осадченко, представник ДП «Державний експертний центр МОЗ України» подякувала всім за запрошення, зазначивши, що зустрічі офлайн в період COVID-19 вже стали великою рідкістю. «Бажаю всім членам об’єднання перш за все плідної роботи на З’їзді, успіхів та багато років цікавої та насиченої подіями роботи разом».

Президент ООРММП України Валерій Печаєв представив учасникам з’їзду основні аспекти роботи за минулу каденцію та окреслив напрямки діяльності об’єднання в наступні 3 роки.

Так, доповідач зазначив, що останні 3 роки були досить складними, у тому числі через пандемію коронавірусної інфекції, яка вразила всі країни світу та всі сфери життєдіяльності людства. Проте, незважаючи на все, об’єднання тримало руку на пульсі та активно комунікувало зі своїми членами як офлайн, так і онлайн. «Як результат такої роботи підготовлено 869 звернень, 202 з яких — до органів виконавчої влади. Також члени дирекції об’єднання брали активну участь у робочих групах при профільному комітеті Верховної Ради України, Раді підприємців при КМУ, у громадських радах при Міністерстві фінансів України, Державній фіскальній службі України, Державній регуляторній службі України, Міністерстві економіки України та при Держлікслужбі.

Останньою найважливішою регуляторною темою є робота над законопроєктом про лікарські засоби, винесення якого до сесійної зали заплановано на осінь цього року.

Також суперважливе питання — це розвиток аптечної справи. На жаль, в Україні сьогодні спостерігається монополізація ринку аптечними мережами і це явище потребує комплексного вирішення. І одне з наших побажань, щоб аптечними мережами опікувалися місцеві органи влади. Адже саме місцева влада, як на мене, має перевіряти доступність лікарських засобів для пацієнтів свого краю. Крім того, гостро стоїть питання укладання маркетингових договорів, яке в Україні вже набуває стихійного характеру та потребує нагального вирішення.

Ще один аспект, який стає загрозливим — обіг дієтичних добавок. Мабуть, у залі немає фармацевтичного виробника, якому б не завдали тією чи іншою мірою шкоди виробники такої продукції. Адже фактично в даному контексті активні фармацевтичні інгредієнти використовуються без досліджень, без контролю для виготовлення дієтичних добавок, для яких потім декларують «лікувальні» властивості та ін. Тому питання обігу та контролю дієтичних добавок потрібно переглядати та регулювати», — наголосив В. Печаєв.

Після виступу членів об’єднання та на завершення з’їзду голова ревізійної комісії, директор ПАТ «Київський вітамінний завод» Володимир Телявський представив делегатам звіт про перевірку фінансово-господарської діяльності ООРММП України за звітний період.

Делегати з’їзду також переобрали президента ООРММП України, одноголосно підтримавши на цій посаді В. Печаєва. Також переобрано склад правління об’єднання, до якого увійшли 19 членів.

У цілому учасники заходу високо оцінили роботу ООРММП України й визнали її задовільною. Делегати з’їзду висловили готовність і далі консолідувати зусилля для розвитку вітчизняної фармацевтичної промисловості та безперебійного забезпечення населення України доступними, ефективними та якісними лікарськими засобами.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Рішення VIIІ З’їзду
ГО «Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України»

 

29.07.2021 р.                                                                                                                                                               м. Київ

 

Основні  напрямки  діяльності

на 2021–2023 рр.

  1. Виконавчій дирекції ООРММП України вжити необхідних заходів щодо підтримки законопроєкту «Про лікарські засоби».
  2. ООРММП України ініціювати розробку  та внесення  на розгляд Верховної Ради України проєкту закону України «Про фармацевтичну діяльність».
  3. ООРММП України підготувати звернення до Верховної Ради України щодо підтримки та необхідності прийняття законопроєкту «Про самоврядування медичних професій».
  4. Виконавчій дирекції ООРММП України звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування з проханням підтримати проєкт закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо власника реєстраційного посвідчення» та сприяти якнайшвидшому його прийняттю.
  5. Звернутися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України з пропозицією збільшити бюджетне фінансування Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками до рівня, що дозволить повноцінно виконувати передбачені законодавством функції, зокрема, здійснювати контроль якості лікарських засобів, проводити навчання інспекторів та інспектувати підприємства (у тому числі за кордоном), підтримувати членство в міжнародних організаціях зі сплатою відповідних внесків, реалізовувати інші повноваження з метою забезпечення безпеки пацієнтів, підтримки довіри зарубіжних партнерів до національного регулятора та діючої в Україні системи контролю якості ліків, підтримці авторитету українських фармацевтичних виробників у світі та збільшення експорту фармацевтичної продукції.
  6. З метою забезпечення громадян України своєчасною та в повному обсязі протиепідемічною допомогою, підвищення національної безпеки країни виконавчій дирекції ООРММП України підготувати та направити до Уряду країни звернення щодо необхідності запровадження в Україні системи державного замовлення із розрахунку щорічних державних потреб у вакцинах та препаратах, а також створення стратегічних запасів для запобігання і приборкання спалахів інфекційних захворювань та епідемій.
  7. ООРММП України ініціювати розробку низки проєктів законодавчих та підзаконних нормативних актів щодо імплементації європейських норм у сфері обігу спеціальних харчових продуктів, у тому числі і дієтичних добавок та приведення процедур їх використання у відповідність із законодавством ЄС.
  8. Звернутися до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України з пропозицією щодо упорядкування питання контролю за якістю дезінфекційних засобів та покласти функцію з контролю якості таких засобів на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, із відповідним збільшенням бюджетного фінансування для реалізації цієї функції, у зв’язку з появою на ринку неякісної продукції невстановленого походження та існуванням загрози здоров’ю громадян через відсутність контролю за обігом дезінфектантів з боку держави.
  9. Звернутися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками з пропозицією сприяти впровадженню в Україні до кінця поточного року 2D-кодування упаковок лікарських засобів та створенню єдиної державної системи моніторингу обігу лікарських засобів, яка б відповідала європейській моделі, що дозволить розблокувати можливості України у сфері протидії поширенню фальсифікованої продукції, ефективно впроваджувати механізми інтеграції української Фарми у світову спільноту та реалізувати на належному рівні експортний потенціал вітчизняних фармацевтичних підприємств.
  10. ООРММП України створити галузеву раду з питань розробки професійних стандартів.
  11. ООРММП України подовжити роботу щодо взаємного визнання з ЄС результатів інспектування виробництва лікарських засобів на відповідність вимогам Належної виробничої практики (good manufacturing practice — GMP).
  12. Виконавчій дирекції ООРММП України вжити необхідних заходів із підготовки і підписання галузевої угоди між Міністерством охорони здоров’я України, ООРММП України та Центральною радою профспілок працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України на 2021–2023 рр.
  13. ООРММП України вдосконалити на сайті об’єднання комунікацію між фармацевтичними підприємствами — членами ООРММП України

Детальніше про Лист ООРММПУ до МОЗ України на підтримку фармацевтичних асоціацій, які просять відкликати лист МОЗ України від 26.07.2021 р. № 25-01/21895/2-21, у якому Міністерство зазначає про необґрунтоване застосування таких груп лікарських засобів, як «ноотропи», «нейропротектори», «кардіопротектори», «гепатопротектори» читай за посиланням.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті