Чи потрібно вакцинуватися від грипу в умовах пандемії COVID-19? Інформує МОЗ

17 Вересня 2021 6:36 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України інформує, що за прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні, ймовірно, циркулюватимуть 4 штами вірусу грипу:

  • вірус, подібний до A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Cambodia/e0826360/2020(H3N2);
  • вірус, подібний до В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Коли ж потрібно вакцинуватися?

МОЗ зазначає, що вакцинуватися від цих штамів найкраще до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень-жовтень), щоб сформувався імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно 2 тиж. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у регіоні вже зафіксовано сезонні спалахи захворюваності. Усупереч поширеному міфу, це не послаблює, а навпаки, посилює здатність організму протистояти грипу.

Кому слід вакцинуватися першочергово?

  • Медичним працівникам, які мають вищий ризик захворіти на грип через особливості професії. МОЗ закликає їх захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу.
  • Вагітним, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.
  • Особам літнього віку, чий імунітет з віком менш ефективно бореться з грипом, який може мати серйозні наслідки, коли людині за 65 років.
  • Людям із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності таких недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.
  • Учителям, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Як отримати щеплення?

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих — її немає у національному календарі профілактичних щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за кошти місцевих бюджетів, підприємств або ж власним коштом.

«В умовах епідемії гострого вірусного захворювання COVID-19 особливо актуально вакцинуватися, у тому числі від сезонного грипу. Вакцина від COVID-19 не є аналогом вакцини проти відповідних штамів грипу, і навпаки. Тому дуже важливо комплексно захистити себе та близьких людей в умовах викликів, які постають перед нами повсякчас», — йдеться в повідомленні.

За матеріалами facebook.com/moz.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті