Запровадження електронного рецепта має бути поступовим — АПАУ

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України» (АПАУ) звернулася до міністра охорони здоров’я з пропозиціями щодо запровадження обов’язкового електронного рецепта на усі лікарські засоби рецептурної форми відпуску. Так, АПАУ підтримує запропоновані проєктом наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» зміни, однак необхідно передбачити його поступове запровадження.

Згідно з проєктом перехідний період, протягом якого можна буде відпускати ліки за паперовими рецептами, становить лише місяць. Тобто з 1 квітня 2022 р. е-рецепт має охопити значну частину зареєстрованих в Україні ліків за всіма нозологіями. Наслідки непослідовного впровадження таких планів можуть мати не тільки позитивний ефект, але й нести певні ризики та наслідки, в тому числі і для кінцевого споживача.

З метою уникнення фактичної неможливості виконання наказу МОЗ у разі його прийняття в запропонованій редакції АПАУ пропонує поступове запровадження відпуску лікарських засобів за електронним рецептом, а саме за окремими групами препаратів, у встановлені строки.

Зокрема, АПАУ пропонує розпочати з груп препаратів, які несуть найбільші ризики настання негативних наслідків самолікування (антибіо­тиків і психотропних лікарських засобів) та запровадити на них е-рецепт з 01.04.2022 р., а на всі інші — з 01.08.2022 р.

Нагадаємо, що 28 серпня на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт наказу МОЗ, яким пропонується внести зміни до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення та Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затверджених наказом МОЗ України від 19.05.2005 р. № 360, а також в преамбулу наказу № 360.

Так, проєктом пропонується доповнити наказ № 360 положенням, згідно з яким з 1 квітня 2022 р. виписування рецептів на лікарські засоби, які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, здійснюється у формі електронного документа — електронного рецепта. Окрім того, проєктом дозволяється аптекам та аптечним пунктам здійснювати відпуск рецептурних лікарських засобів, виписаних до 1 квітня 2022 р. на паперових рецептах.

У супровідній документації до проєкту зазначається, що його розроблено на виконання Указу Президента України від 18.08.2021 р. № 369/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою»». Відповідно до цього указу на МОЗ покладено обов’язок у місячний строк з дати прийняття документа забезпечити внесення змін до нормативно-правових актів задля унеможливлення придбання без електронного рецепта в роздрібній мережі аптечних закладів антибактеріальних, противірусних та гормональних лікарських засобів, імуномодуляторів.

З повним текстом листа можна ознайомитися нижче.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Вих. № 86 від 7 вересня 2021 р.

Щодо проєкту Наказу МОЗ «Про внесення змін до наказу МОЗ від 19 липня 2005 р. № 360»

Міністру охорони здоров’я України
Ляшку В.К.

Шановний Вікторе Кириловичу!

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України» звертається до Вас з наступними пропозиціями.

28.08.2021 р. на офіційному сайті МОЗ оприлюднено проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360». ГС «АПАУ» підтримує запровадження е-рецепта на лікарські засоби.

Згідно з проєктом наказу передбачається повний перехід на е-рецепти з 1 квітня 2022 р.

ГС «АПАУ», яка об’єднує більше 30% представників роздрібного сегмента фармацевтичного ринку України, стояла у витоків запровадження електронної системи охорони здоров’я eHealth, брала активну участь у запровадженні е-рецепта, наші учасники одними з перших брали участь у запровадженні програми «Доступні ліки», пройшли складнощі технічної та практичної реалізації даної програми в системі охорони здоров’я тощо.

Спілка постійно пропонувала розширення програми «Доступні ліки» та більше, але поступове, охоплення е-рецептом всіх рецептурних ліків.

Проте варто звернути увагу, що об’єм запровадження е-рецепта згідно з проєктом наказу МОЗ не передбачає поступового його запровадження, а охоплює одразу всі категорії рецептурних препаратів.

За інформацією наших учасників, обсяг ліків, які відпускаються за рецептами, сягає понад 50% ринку лікарських засобів.

А програма «Доступні ліки», завдяки якій вперше було запроваджено е-рецепт на ліки, охоплює лише близько 1% всіх рецептурних лікарських засобів, які зареєстровані в Україні та реалізовуються через аптечні заклади.

Згідно з проєктом наказу перехідний період, протягом якого можна буде відпускати ліки за паперовими рецептами, становить лише місяць. Тобто, з 1 квітня 2022 р. е-рецепт має охопити значну частину зареєстрованих в Україні ліків за всіма нозологіями.

Такі амбітні плани МОЗ, хоч і позитивні по суті, безпосередньо чинитимуть значний вплив на всі ланки системи охорони здоров’я, які задіяні у виписуванні (лікар), відпуску (аптека) та отриманні (пацієнт) лікарських засобів за е-рецептом. Наслідки непослідовного впровадження таких планів можуть мати не тільки позитивний ефект, але й нести певні ризики та наслідки, в тому числі і для кінцевого споживача, а саме:

  • недостатність потужності системи eHealth при зростанні навантаження в десятки разів (неготовність програмного забезпечення, відсутність підготовленого персоналу);
  • недостатнє інтернет-покриття на всій території України, що необхідно для належного функціонування системи eHealth;
  • недостатня технічна підготовленість та обізнаність лікарів у виписуванні е-рецептів;
  • пацієнти не зможуть отримати е-рецепти, якщо заклад охорони здоров’я не має доступу до системи eHealth.

Враховуючи важливість запропонованих змін і обсяг рецептурних ліків, зареєстрованих в Україні, та з метою уникнення фактичної неможливості виконання наказу МОЗ у випадку його прийняття в запропонованій редакції, ГС«АПАУ» пропонує поступове запровадження відпуску лікарських засобів за електронним рецептом, а саме за окремими групами препаратів, у встановлені строки.

Зокрема, пропонуємо розпочати з груп препаратів, які несуть найбільші ризики настання негативних наслідків самолікування (антибіотиків і психотропних лікарських засобів) та запровадити на них е-рецепт з 01.04.2022 р., а на всі інші — з 01.08.2022 р.

З повагою
директор В. Руденко
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

John 20.09.2021 10:08
Шановні законотворці, якщо ви це читаєте. Прислухайтеся до поради АПАУ. Ніхто не заперечує необхідність електронного рецепта, але впроваджувати його потрібно розумно і поступово. Я був одним з тих на кому ви "тестували" електронні рецепти доступних ліків, коли повністю сиру систему просто взяли і в один день запустили, а фармацевти і провізори потім розгрібали той колапс кілька місяців. З прокльонами від клієнтів і дзвінками посеред ночі, що рецепт не реєструється. Бо такий у нас стан матеріального забезпечення лікарень і аптек. І це було дві сотні торгових найменувань. А зараз буде 5 тисяч. Залиште паралельно, на перехідний період, паперові рецепти. Тому що є препарати по постанові 1303, які відпускаються повністю безоплатно. Мало того, що вони стануть з доплатою, так ви ще й заблокуєте їх виписку в розрізі нозологій, які не входять до доступних ліків. Вже зараз є приклади такої правової колізії, а з впровадженням того, що ви плануєте, це носитиме масовий характер. Ви були колись за першим столом і намагалися пояснити людині з психічними відхиленнями, чому за препарат, який вона отримувала безкоштовно, вона тепер має доплачувати? Спустіться з небес на грішну землю і трішки прислухайтеся до представників галузі. В створенні реєстрів, які написано безграмотно ("Натрію хлорид у шприцах" - це, по-вашому, нормальне формулювання у Наказі МОЗ?). У впровадженні нарешті електронного реєстру ЛЗ з унікальними ідентифікаторами, який би дозволив автоматизувати процеси в аптеці. В тому числі по наказам з регулювання націнок, які ви так любите публікувати заднім числом. Краще внесіть зміни у накази, трактування яких викликає сумніви, чим блокує роботу, а робіть вигляд, що так треба, відмахуючись цими ж наказами, коли вам пишуть офіційний запит. Давайте працювати цивілізовано, 21-й вік на вулиці. З величезною повагою, провізор, якому це все остогидло

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті