МОЗ оприлюднено перелік симптомів штаму коронавірусу «омікрон»

19 Січня 2022 10:11 Поділитися

МОЗ інформує, що наразі тривають дослідження штаму коронавірусу «омікрон», проте вже можна виокремити симптоми, які найчастіше виявляють у пацієнтів з COVID-19, викликаним вказаним штамом.

Зокрема, у 73% випадків відмічають нежить, у 67,5% — головний біль, у 63,5% — втому. Також у 60% випадків виявляють чхання та біль у горлі.

Водночас також не виявлено суттєвої відмінності від симптомів штаму «дельта», який наразі домінує в Україні. При зараженні цим штамом разом із вказаними вище симптомами також виявляють кашель (43,5%), захриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманку (29,4%), втрату/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо.

Попри те що симптоми, викликані штамом «омікрон», здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення штаму «омікрон» у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принайм­ні базового курсу вакцинації проти COVID-19.

При появі будь-яких симптомів гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) у першу чергу варто звернутися до свого сімейного лікаря. Той, у свою чергу, має надати направлення на тестування на COVID-19. До результатів тестування та під час видимих симптомів не варто відвідувати місця загального скупчення людей та дотримуватися режиму самоізоляції.

Також у МОЗ звертають увагу, що новий штам має менший інкубаційний період, ніж штам «дельта». У середньому, за даними наукових досліджень, він становить 3 доби.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті