Підготовка медичних та фармацевтичних кадрів: що пропонують народні депутати?

24 Січня 2022 5:26 Поділитися

У Верховній Раді України 18 січня зареєстровано проєкт закону № 6495-1 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо підготовки в інтернатурі та безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників» (далі — проєкт закону). Ініціатором подання є група народних депутатів на чолі з Оксаною Дмитрієвою, народним депутатом від партії «Слуга народу».

Варто зауважити, що даний проєкт закону є альтернативним до зареєстрованого раніше проєкту № 6495 від 31.12.2021 р. Автором законодавчої ініціативи була Інна Совсун, народний депутат від партії «Голос».

У супровідній документації зазначається, що трансформаційні процеси, які наразі відбуваються у сфері охорони здоров’я, потребують нових підходів до впровадження післядипломної освіти професійних медичних та фармацевтичних кадрів.

Тому проєктом закону пропонується внести зміни у ряд профільних нормативно-правових актів, а саме:

1. У Законі України «Про освіту», у ст. 18, пропонується виключити положення, які описують проходження інтернатури та лікарської резидентури,

2. Ст. 60 Закону України «Про вищу освіту» доповнюватиметься новими пунктами.

Зокрема, змінами зазначається, що інтернатура передбачатиме первинну спеціалізацію магістрів медичного або фармацевтичного спрямування в закладах вищої (післядипломної) освіти у співпраці з базами стажування лікарів (провізорів)-інтернів відповідно до програми підготовки в інтернатурі за лікарськими та провізорськими спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста або провізора-спеціаліста.

Програма підготовки в інтернатурі скрадатиметься із 2 складових: освітньої та практичної.

Освітня складова інтернатури проводитиметься в закладах вищої (післядипломної) освіти, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності за відповідними освітніми програмами та становить не менше 40% загального обсягу підготовки в інтернатурі. Практична складова — у закладах охорони здоров’я, які будуть визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я як бази стажування лікарів (провізорів)-інтернів.

Змінами надається визначення поняття «база стажування лікарів (провізорів)-інтернів», ними є заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності, що відповідають вимогам, визначеним центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я до зазначених баз стажування, мають профільні відділення відповідно до спеціальностей інтернатури, на території яких функціонують відповідні профільні кафедри згідно з договорами про спільну діяльність із закладами вищої (післядипломної) освіти. Університетські клініки відповідно до свого статусу також визначено базами стажування лікарів (провізорів)-інтернів.

Окрім того, змінами зазначається, що підготовка в інтернатурі можу здійснюватися як за кошти державного бюджету, так і за кошти фізичних або юридичних осіб. Що стосується іноземців та осіб без громадянства, що не мають посвідки на постійне проживання на території України, вони мають право на підготовку в інтернатурі за кошти фізичних або юридичних осіб за умови наявності сертифіката про рівень володіння державною мовою, здобутого відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Після закінчення підготовки в інтернатурі лікарі (провізори)-інтерни проходитимуть підсумкову атестацію для оцінювання відповідності здобутих ними результатів навчання кваліфікаційним вимогам з присвоєнням звання «лікар-спеціаліст» або «провізор-спеціаліст» з відповідної спеціальності.

Лікарська резидентура проводитиметься в закладах вищої (післядипломної) освіти у спів­праці з базами стажування лікарів-резидентів відповідно до програми підготовки в резидентурі та є формою спеціалізації лікарів-спеціалістів за певними лікарськими спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста згідно з переліком лікарських спеціальностей, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

1. Закон України від 19.11.1992 р. № 2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров’я» доповнюватиметься новими термінами, такими як «база стажування лікарів (провізорів)-інтернів», «лікар (провізор)-інтерн», «лікар-резидент».

Окрім змін у поняттєвий апарат закону, пропонується назву ст. 75 викласти в новій редакції, а саме «Підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації та безперервний професійний розвиток медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації» та доповнити новим пунктом, в якому закріплюватиметься норма відносно того, що медичні та фармацевтичні працівники мають проходити заходи безперервного професійного розвитку.

Безперервний розвиток медичних та фармацевтичних працівників здійснюватиметься закладами фахової передвищої та вищої (післядипломної) освіти, науковими установами, багатопрофільними закладами охорони здоров’я, іншими провайдерами, акредитованими центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

2. Преамбула Закону України від 12.01.2012 р. № 4312-VI «Про професійний розвиток працівників» уточнюватиметься стосовно особливостей професійного розвитку окремих категорій працівників, які можуть визначатися спеціальними законами.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті