Бюджетні закупівлі ліків та медичних виробів на період дії воєнного стану

24 Травня 2022 9:50 Поділитися

10 травня прийнято постанову КМУ № 583 «Деякі питання закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них на період воєнного стану».

Документом внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, затвердженого постановою КМУ від 17 березня 2011 р. № 298.

На період дії воєнного стану МОЗ України дозволено здійснювати розподіл спеціалізованого санітарного транспорту та манекенів, закуплених за бюджетною програмою «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я» у 2021 р. для потреб: Служби безпеки, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Збройних Сил, Національної гвардії, Національної поліції, центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України», державного закладу «Центр спеціалізованої медичної допомоги зони відчуження Міністерства охорони здоров’я України».

Вказані відомства мають забезпечити реєстрацію спеціалізованого санітарного транспорту, отриманого на основі поданих заявок.

Для потреб закладів охорони здоров’я комунальної форми власності МОЗ України може здійснювати розподіл обладнання, закупленого за вказаною бюджетною програмою. До заявок заклади мають додати обґрунтування потреби в такому обладнанні, підтвердження наявності матеріально-технічної бази, приміщень, необхідних для встановлення та експлуатації медичного обладнання, а також інформацію про наявність медичних працівників.

На період дії воєнного стану заявки на закупівлю товарів за визначеними МОЗ України напрямами та номенклатурою можуть складатися Службою безпеки, Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Збройними Силами, Національною гвардією, Національною поліцією та подаватися до профільного міністерства і ДП «Медичні закупівлі України».

Заявки, подані вказаними структурами, є підставою для обов’язкового приймання товарів, закуплених за бюджетні кошти.

Служба безпеки, Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Збройні Сили, Національна гвардія, Національна поліція у строк, що не перевищує 2 робочих днів від дня видання наказу або розпорядження про розподіл товарів, повідомляють про здійснений розподіл МОЗ України або за його рішенням — ДП «Медичні закупівлі України» шляхом надсилання засобами електронного зв’язку копії наказу або розпорядження про розподіл товарів з обов’язковим зазначенням найменувань та інформації про надавачів медичних послуг та/або інші заклади охорони здоров’я, на адресу яких здійснюється постачання товару, їх місцезнаходження, прізвищ, власних імен, по батькові (за наявності) осіб, відповідальних за отримання товару, та їх контактних даних.

Відповідальні особи відомств несуть персональну відповідальність за використання товарів у межах строку придатності та ініціювання перерозподілу в разі прогнозованої неможливості використання товарів у межах строку придатності.

Відомства мають забезпечити своєчасне подання інформації про використання та залишки товарів до МОЗ України або за його рішенням — до ДП «Медичні закупівлі України».

На період дії воєнного стану технічні, якісні та інші характеристики лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, які є предметом закупівлі, визначаються ДП «Медичні закупівлі України» в установленому законодавством порядку.

На період дії воєнного стану та до кінця відповідного бюджетного періоду, в якому було введено воєнний стан, МОЗ України може здійснювати розподіл товарів та послуг, замовлених для регіонів, у яких ведуться бойові дії, до інших регіонів.

МОЗ України також може визначати потребу в товарах, необхідних для надання медичної допомоги в умовах воєнного стану, на національному рівні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті