Мазь на передову: в ІФНМУ виготовляють ліки для військових

26 Травня 2022 1:00 Поділитися

Студенти-медики відправляють на фронт ліки, які виготовляють на базі навчально-практичного центру «Фармація».

«Ми дещо втратили навички з виготовлення ліків, але зараз надолужуємо, адже потреба в аптечному виготовленні сьогодні зростає», — зазначила декан фармацевтичного факультету Івано-Франківського національного медичного університету (ІФНМУ) Ірина Федяк. Викладач пояснила, що сьогодні для фронту дуже потрібні засоби, що застосовують при підвищеному потовиділенні й попрілостях та для загоєння ран, а також протигрибкові мазі без консервантів. Допомогти в цьому можуть ті, хто вміє виготовити такі продукти і має відповідний дозвіл.

«Аптечна галузь допомагає нашій армії. З початку війни я також долучалася до збору ліків для наших військових, а коли зрозуміла, що ми маємо змогу на базі університету започаткувати таке виготовлення, то вирішила організувати команду фахівців», — розповіла ініціатор справи пані Ірина. Процес створення ліків відбувається на базі навчально-практичного центру «Фармація». До справи долучилися працівники центру.

За технологію виготовлення відповідає доцент кафедри хімії, фармацевтичного аналізу та післядипломної освіти Любов Грицик, яка має і практичний аптечний досвід. Також до команди долучилися працівники центру Дарина Филипчук і Людмила Стецько. Викладач тієї ж кафедри Любомир Гаврищук взявся за виготовлення етикеток. До команди доєдналася і працівник кафедри в декретній відпустці, мама 5 дітей і фармацевт-практик за фахом Наталія Гузьо.

«У Франківську є всі необхідні активні фармацевтичні інгредієнти, тож ми закуповуємо необхідні речовини і вже за тиждень маємо партію з кількасот протигрибкових ліків та крему для швидкого загоювання ран, — розповіла І. Федяк. — Відтак передаємо виготовлені ліки волонтерам, а ті доправляють військовим разом з їжею, амуніцією та іншими необхідними засобами».

Найближчим часом викладачі фармфакультету планують долучити до цієї справи студентів та інтернів, а цими днями на фронт відправлять вже другу партію виготовлених власноруч ліків.

Собівартість однієї позиції пасти Теймурова становить 8 грн 34 коп., а протигрибкової — 14 грн 25 коп. Охочих долучитися фінансово й таким чином розширити виробництво запрошують надсилати свої внески на спеціальний рахунок:

ПриватБанк:

код 305299,

UA233052990000026202695921362.

Рахунок отримувача:

26202695921362,

Реєстраційний номер облікової картки платника податків отримувача: 2836109664.

Призначення платежу: поповнення рахунку Федяк Ірини Орестівни.

За матеріалами www.ifnmu.edu.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті