В Україні запустили безкоштовний онлайн-курс з домедичної допомоги в умовах бойових дій

03 Червня 2022 10:31 Поділитися

Засновники Навчально-тренувального центру тактичної медицини «КоЛeСo» за підтримки компанії «Ново Нордіск Україна» створили освітній онлайн-курс з домедичної допомоги в умовах бойових дій.

Курс — у вільному доступі, тож пройти його зможуть усі охочі за цим посиланням. Аби розпочати навчання, потрібно натиснути «Вхід» у правому верхньому куті екрану.

В основі курсу — алгоритм TCCC (Tactical Сombat Сasualty Сare) та мнемонічний ряд алгоритму дій «Ко-Ле-Со»: Кров, Легені, Серце, який у 2015 р. розробила одна із засновниць центру тактичної медицини «Ко-Ле-Со» військовий медик Ольга Омельчук. «Ко-Ле-Со» — адаптація українською мовою мнемонічного ряду ТССС «MARCH» (Massive bleeding, Airways, Respiration, Сirculation, Hypothermia/Head injuries), який позначає алгоритм надання допомоги пораненим у бою.

Алгоритм дій «Ко-Ле-Со» затверджено Наказом Генерального Штабу Збройних сил України від 14.09.2015 р. № 351. О. Омельчук пояснила: «У комплексі дій домедичної допомоги є один секрет: надавати допомогу потрібно в чіткій послідовності, переплутувати дії — небезпечно, це може коштувати життя пораненому. Ми наполягаємо, аби інструктування з домедичної допомоги в Україні здійснювалося за протоколом ТССС — стандартом, визнаним усім світом. Але, на жаль, англійські абревіатури CABCDE або MARCH не здатні допомогти запам’ятати правильну послідовність дій протоколу неангломовним бійцям. Тому, ще у 2015 р. я переклала мнемонічний ряд ТССС та запропонувала використовувати його українською мовою — так виникло слово «Колесо». Тож, на основі цього ряду ми заснували Навчально-тренувальний центр тактичної медицини та побудували цей освітній курс. В нашій команді — досвідчені бойові медики, практикуючі лікарі, сертифіковані інструктори тактичної медицини. Ми прагнемо довести: домедична допомога — це просто. А прості речі — рятують життя».

Передусім курс стане в нагоді військовим, лікарям, волонтерам, а також людям, які перебувають у зоні бойових дій.

Освітній курс містить відео, на яких фахівці з тактичної медицини наочно демонструють послідовність надання домедичної допомоги при ураженнях у бою. Після кожного відео пропонують пройти тест, аби перевірити та закріпити свої знання.

Курс складається з розділів:

  • Вступ — огляд курсу, додаткові матеріали та контакти;
  • «Кров» — невідкладна зупинка критичних кровотеч;
  • «Легені» — оцінка та відновлення дихання;
  • «Серце» — зупинка кровотеч.

Ті, хто пройшов онлайн-курс, також можуть відвідати офлайн-курс у Навчально-тренувальному центрі тактичної медицини «Ко-Лe-Сo» у Києві, попередній запис на курс за тел.: +38 (097) 071-03-03.

Владислав Мороз, генеральний директор компанії «Ново Нордіск Україна»: «Онлайн курс КоЛeСo — це можливість навчитися тих навичок, що в умовах війни можуть знадобитися кожному незалежно від виду діяльності чи місця проживання. Наша компанія допомогла створити цей короткий та змістовний онлайн-курс для того, щоб знання про правильне надання домедичної допомоги були доступні всім українцям у зручній формі, оскільки брак інформації в цій сфері знань ми відчуваємо так само, як і всі інші українці. Досвід цих 3 міс війни показує, що життя багатьох наших співвітчизників можна б було зберегти, якби вони мали знання з основ надання домедичної допомоги або поряд з ними опинилася людина, яка б вміла це робити.

Саме тому ми з радістю підтримали ідею такого навчального курсу, оскільки наша мета — не лише допомагати хворим, доставляючи необхідні ліки, але й поширювати базові медичні знання для підвищення обізнаності наших пацієнтів. Саме тому ми запрошуємо і вас пройти цей курс, адже, можливо, саме ці навички можуть врятувати життя — ваше або людини поряд».

За матеріалами, наданими компанією «Ново Нордіск Україна»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті