У Польщі затвердили план та бюджет розвитку біомедицини на 2022–2031 рр.

06 Липня 2022 9:28 Поділитися

Наприкінці червня Рада Міністрів Республіки Польща прийняла Урядовий план розвитку біомедичної галузі на 2022–2031 рр. Контроль за виконанням його завдань покладено на Агентство медичних досліджень (Agencjа Badań Medycznych — АВМ).

Як зазначено у пресрелізі, АВМ, реалізуючи цей план, прагнутиме розбудувати та зміцнити позиції Польщі як лідера біомедичної галузі Центральної та Східної Європи. Зокрема, у цей період очікується створення першого польського інноваційного препарату. Запорукою сталого розвитку буде екосистема чітко визначених цілей та суб’єктів, залучених до їх реалізації, включаючи університети, науково-дослідні підрозділи, стартапи та міжнародні компанії, а також виробничі підприємства.

Внесок місцевих виробників

Польські виробники ліків забезпечують пацієнтів країни 48% усіх відшкодованих встановлених добових доз (Defined Daily Dose — DDD), при цьому на їх частку припадає лише 28% загальної суми відшкодування Народного фонду здоров’я (Narodowego Funduszu Zdrowia). До списків реімбурсації включено 1444 препарати місцевих виробників, з яких лише 137 не мають інших генеричних замінників. Вартість валового внутрішнього продукту, виробленого сектором, становить 0,8% від загальнонаціонального. Промисловість прямо чи опосередковано створює близько 100 000 робочих місць. У 2019 р. експорт продукції фармацевтичної та біотехнологічної промисловості становив 3,7 млрд євро і зріс на 11% порівняно з попереднім роком.

Вартість польського ринку медичних виробів у 2018 р. становила 2,5 млрд євро. Порівняно з 2017 р. вона зросла на 40%. Місцеві виробники на цьому ринку займають 15%. У країні працює 300 виробників, більшість з яких є компаніями, які мають щонайменше 50 працівників. У середньому 60% доходів від продажу польські виробники медичного обладнання отримують з експорту.

У 2021 р. АВМ законтрактовано дослідницьких проєктів на суму близько 1 млрд злотих (210 млн євро). 50% проєктів, що реалізуються за грантами ABM, стосувалися онкології та кардіології. У 2014–2020 рр. Національний центр досліджень і розвитку (Narodowego Centrum Badań i Rozwoju — NCBR) підтримував дослідницькі проєкти у сфері біомедицини приблизно 0,8 млрд злотих.

Фінансування інновацій

Фармацевтичні інновації мають стати одним з пріоритетів у розробленій стратегії розвитку біомедичної галузі. АВМ має на меті картування інструментів фінансової підтримки біомедичних проєктів, що діють у Республіці Польща, а також моніторинг та перевірку ефективності інструментів реалізації Плану. Крім того, до компетенції центру входитиме виявлення правових перешкод для розвитку біомедичної галузі, а також розробка законодавчих рішень для усунення цих перешкод.

З ініціативи ABM вже створено Warsaw Health Innovation Hub. Партнерами є світові та польські компанії галузей медицини, фармації та біотехнологій. У рамках діяльності Warsaw Health Innovation Hub буде розглянуто та рекомендовано інноваційні дослідницькі та впроваджувальні проєкти, які реалізують окремі партнери та їх консорціуми.

Бюджет урядового Плану розвитку становить 2 млрд злотих. Майже 52% цієї суми надійде з програм/фондів/бюджетів міністерства охорони здоров’я, а решта — з європейських фондів.

За матеріалами www.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті