Фармринок на шляху до відновлення – UDT 1/09/2022

24 лютого 2022 р. світ змінився. Військова агресія рф проти України вплинула не лише на нашу країну, а й на весь світ. Міжнародні експерти переглянули прогноз щодо розвитку світової економіки у 2022 р. у бік зниження — з 4,4 до 2,9%. Щодо економіки України, то, за різними оцінками, за підсумками року очікується зниження валового внутрішнього продукту (ВВП) від 30 до 50%. Суттєво погіршаться й інші макропоказники, зокрема зросте рівень інфляції, знизяться доходи населення тощо. Значною мірою війна вплинула й на фармацевтичний ринок. Окрім економічної складової, на розвиток фармринку також суттєво впливають міграція населення за кордон, бойові дії та тимчасова окупація територій, медична гуманітарна допомога, складнощі в логістиці. Конкретніше розглядаючи ці фактори, слід відзначити, що під час війни за кордон виїхало майже 8 млн осіб, з яких повернулося близько 2,6 млн, при цьому, згідно з опитуваннями, близько 18% не планують повертатися в Україну, і з плином часу ця цифра буде зростати. Наразі важко порахувати втрати доходів населення, але думки експертів сходяться на показниках у 25–30%. Крім того, війна спричинила закриття в Україні близько 22% аптек. У цій публікації представлено поденну динаміку розвитку роздрібного ринку лікарських засобів та медичних виробів під час війни. Під час підготовки матеріалу використано дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

До початку війни ринок активно розвивався, демонструючи значні темпи зростання у гривневому вираженні, які становили 31% у січні та 45% у лютому. Однак вже з березня обсяги продажу почали демонструвати від’ємну динаміку порівняно з минулорічними показниками. Так, у березні обсяги продажу зменшилися на 11%. У квітні 2022 р. цей показник знизився на 32%. За підсумками травня, темпи зменшення обсягів продажу сповільнилися порівняно з квітневими показниками до 24%. За даними червня показники розвитку ринку приблизно залишилися на рівні травневих показників та становлять -24%. У липні продовжилася тенденція щодо сповільнення темпів спаду обсягів продажу порівняно із минулим роком, показники спаду у грошовому вираженні становлять – 12%.  У квітні експерти представили два сценарії (оптимістичний та песимістичний) розвитку аптечного продажу лікарських засобів у 2022 р., відповідно до яких очікується зниження обсягів аптечного продажу лікарських засобів у гривневому вираженні на 16–28%. Наразі ринок лікарських засобів розвивається за оптимістичним сценарієм. Однак подальший розвиток ринку буде залежати від інтенсивності та тривалості бойових дій.

Панічні настрої населення у перші дні війни зумовили суттєве збільшення обсягів аптечного продажу лікарських засобів, особливо це стосується осіб із хронічними захворюваннями, які намагалися зробити певний запас необхідних ліків. Потижнева динаміка аптечного продажу препаратів свідчить, що в останні тижні обсяги продажу стабілізувалися та знаходяться приблизно на одному рівні, а в останні тижні фіксується зростання обсягів аптечного продажу порівняно із попередніми тижнями, коли обсяги продажу знаходилися на певному “плато”, і продовжується тенденція щодо сповільнення темпів спаду порівняно із аналогічним періодом минулого року. А отже ринок поступово стає на шлях відновлення (рис. 1). Слід відзначити, що у період з 28 до 30 тижня одним із факторів зростання обсягів продажу стало суттєве зростання обсягів аптечного продажу антибіотиків на передодні запровадження їх рецептурного відпуску з 1 серпня 2022 р.

Рис. 1 Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 34-го тижня 2022 р.

Як уже зазначалося, у перші дні війни фіксувався підвищений попит. Так, у перший день воєнної агресії аптечний продаж ліків збільшився більше ніж у 2 рази порівняно з аналогічним днем минулого року та зростав високими темпами в перші 11 днів війни. У подальшому обсяги продажу скоротилися та з середини березня почали демонструвати від’ємну динаміку порівняно з минулорічними показниками (рис. 2).

Рис. 2 Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1.02.2022 до 30.08.2022 р. (темпи зростання вказані, як середнє за останні 7 днів)

Вплинула війна і на структуру споживання ліків у розрізі груп АТС-класифікації. До початку війни обсяги аптечного продажу антибіотиків займали провідні позиції на ринку та корелювали з хвилями захворюваності на COVID-19, однак протягом війни фіксується суттєве зменшення їх частки в загальних обсягах аптечного продажу ліків. З березня частка їх споживання знизилася більш ніж у 2 рази порівняно з показниками на початку лютого 2022 р. Це  пов’язано з виїздом значної кількості населення за кордон (переважно жінок та дітей), зниженням захворюваності на застудні захворювання, а також із тим, що українці майже забули, що таке COVID-19. Значною мірою впливають на це і обсяги зарубіжної медичної гуманітарної допомоги. Втім останнім часом знов фіксується значне зростання частки антибіотиків в загальній структурі аптечного продажу, що пов’язано із запровадженням відпуску цих препаратів виключно за рецептом лікаря із серпня 2022 р. При цьому в останні дні перед запровадженням їх рецептурного відпуску, знов відзначається стрімке зростання частки їх споживання у загальній структурі ринку, отже населення робить запас цих препаратів. В останній день, перед запровадженням рецептурного відпуску антибіотиків, частка їх аптечного продажу у загальній структурі ринку зросла до 12%, Однак із запровадженням їх рецептурного відпуску з 1.08.2022 р. обсяги споживання суттєво зменшилися а частка знизилася до менше 3%. Під час війни відзначається збільшення частки споживання лікарських засобів, що застосовуються при хронічних захворюваннях, зокрема серцево-судинних та цукровому діабеті. Також на фоні війни зросла й питома вага психоаналептиків. При цьому варто зауважити, що структура споживання ліків поступово повертається до довоєнної (рис. 3).

Рис. 3 Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-6)** у грошовому і натуральному вираженні з 1.02.2022 до 30.08.2022 р.

Аналізуючи цінові показники, варто зауважити, що, незважаючи на підвищений попит на ліки та обмеження поставок на початку війни, різкого зростання цін не відмічено (рис. 4).

Рис. 4 Динаміка цін на топ-10 SKU** за обсягами продажу у грошовому вираженні з 1.02.2022 до 30.08.2022 р.

З початку вій­ни і до середини березня фіксувалося поступове підвищення вартості ліків. У подальшому ціни відносно стабілізувалися і за більшістю позицій фіксувалося, навіть, їх зниження. Однак з другої половини травня вартість окремих позицій лікарських засобів знову почала дещо зростати. Якщо ж розглядати ринок лікарських засобів у цілому, то за період січень–липень 2022 р. загальний показник інфляції становить 14% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У липні цей показник — 21%. У той же час загальний рівень інфляції в країні у січні–липні 2022 р., за даними Державної служби статистики України, становить 16%, а у червні  — 22%. Тобто фактично зростання цін на ліки менше ніж загальний рівень інфляції в країні. Як відомо, з 21 липня 2022 р. НБУ скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% з 29,25 до 36,57 грн/дол., що сприятиме зростанню цін на товари з великою часткою імпортної складової, до яких належать і ліки. Зауважимо, що лікарські засоби, навіть українського виробництва, здебільшого мають значну імпортну складову. Наразі зміна курсу гривні вже суттєво впливає на ціни окремих ліків, переважно іноземного виробництва. Загалом для топ-10 торгових назв лікарських засобів (stock keeping unit — SKU) за обсягами аптечного продажу в грошовому вираженні з 24.02.2022 р. середнє зростання ціни станом на 30.08.2022 р.* порівняно з довоєнним періодом (ціною на 01.02.2022 р.) становить 22%.

Також варто зауважити, що на тлі небезпечної ситуації на Запорізькій АЕС, та загрозі ядерної небезпеки, яку створюють російські окупанти, українці в паніці почали скуповувати препарати калію йодиду (рис. 5). Схожа ситуація фіксувалася на початку війну, коли аналогічна загроза була на Чорнобильській АЕС. Втім слід розуміти, що  споживання йодиду калію без необхідності може мати негативні наслідки, і тому МОЗ України розробило та оприлюднило пам’ятку щодо йодної профілактики у разі радіаційної аварії.

Рис. 5 Динаміка роздрібного продажу та залишків у аптеках препаратів калію йодиду з  1.02.2022 до 30.08.2022 р.
Денис Кірсанов
*Попередні дані.
**Сортування за обсягами продажу з 24.02.2022 р.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті