Загроза аварій на ядерних установках: йодна профілактика проводиться тільки після оповіщення

25 Серпня 2022 12:40 Поділитися

У зв’язку з ризиком виникнення аварій на ядерних установках атомної станції МОЗ України оприлюднило пам’ятку стосовно йодної профілактики. Так, у разі такої аварії може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів. У результаті викиду може утворитися радіаційна хмара, яка по своїй протяжності може забруднювати ґрунт, поверхні, їжу та воду.

Крім того, опади з хмари можуть осідати на шкірі та одязі людини. Так виникає зовнішнє опромінення, а у разі споживання забруднених харчових продуктів – внутрішнє. Значна частина викидів містить радіоактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду («поганий йод»). Якщо не вживати заходів захисту, то  радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань.

Значний ризик для здоров’я несе внутрішнє опромінення — коли радіоізотопи потрапляють в організм людини через вдихання повітря чи споживання забруднених продуктів.

З метою зменшення негативного впливу радіоактивного йоду на щитоподібну залозу використовується калію йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

Прийом калію йодиду — після офіційного оповіщення

У МОЗ наголошують, що приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики! Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади всіма доступними засобами масової інформації.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Його застосування залишається ефективним під час надходження такої хмари та через 6 год після. Не рекомендовано приймати препарат через 24 год після надходження хмари.

Держава закупила необхідну кількість йодиду калію. Кожен регіон отримав препарат у розрахунку на чисельність населення. У разі аварії будуть оперативно визначені пункти його видачі, найближчі до місця проживання людей.

Якщо аварія вже сталася, категорично не рекомендовано залишати місце укриття до офіційних повідомлень місцевої влади. Оскільки такими діями можна наразитися на ще більшу небезпеку. У будь-якому разі варто чекати сповіщень від місцевої влади.

Якщо ж калію йодид приймали щодня для профілактики у повній дозі 125 мг, то слід негайно припинити його застосування, оскільки це є недоцільним передозуванням і шкідливим перевантаженням щитоподібної залози. Якщо ж вживалися інші засоби зі значно нижчою дозою активної речовини, то після офіційного оповіщення про загрозу викиду можна все одно виконувати поточні вказівки з йодної профілактики рекомендованим препаратом (фармацевтична форма 125 мг).

Потрібна доза для прийому йодиду калію

  • діти до 1 міс (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) — 16 мг;
  • діти від 1 міс до 3 років — 32 мг;
  • діти від 3 до 12 років — 62,5 мг;
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми — 125 мг.

Людям старшим за 40 років калію йодид не призначають. Оскільки після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, отже, прийом калію йодиду може завдати шкоди, а не принести користь.

Водночас, якщо жінка, старша за 40 років, вагітна або годує грудьми, то в такому разі приймати калію йодид треба. Адже під час вагітності та годування грудьми щитоподібна залоза жінки є активнішою, ніж у невагітних жінок, і кількість радіоактивного йоду, що поглинається, збільшується.

Слід пам’ятати, що калію йодид захищає лише щитоподібну залозу і не може захистити інші органи.

Прийом калію йодиду людьми, у яких видалена щитоподібна залоза

У разі якщо особі повністю видалили щитоподібну залозу, калію йодид приймати не потрібно. Якщо видалення було частковим й одна доля залишилася, потрібно проконсультуватися з лікуючим лікарем.

Розрахунок потрібної дози йодиду калію для дітей

У МОЗ наголошують на необхідності уважно ставитися до дозування препарату. Потрібну дозу допоможе розрахувати лікар. Украй важливо не плутати міліграми (мг) і мікрограми (мкг). Зокрема, препарат, доступний для йодної профілактики в Україні, містить 125 мг активної речовини в 1 таблетці.

Наслідки прийому йодиду калію

Тимчасова блокада функції щитоподібної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров’я дітей та дорослих. Проте, якщо приймати такі препарати протягом тривалого часу і в неправильному дозуванні, підвищується ризик зниження функції щитоподібної залози. Тому застосовувати йодовмісні препарати для профілактики не варто.

Також у МОЗ зазначають, що використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним, адже вони не всмоктуються та не накопичуються в щитоподібній залозі, а тому й не захищають від радіоактивного йоду. Йдеться як про приймання всередину, так і про нанесення йодних сіточок. Застосування зазначених препаратів у кращому разі не матиме жодного ефекту, в гіршому ж — зашкодить (хімічні опіки ротової порожнини, стравоходу тощо).

Крім того, неефективним є використання для йодної профілактики препаратів, що містять меншу кількість такої ж активної речовини, як і калію йодид. Оскільки подібні препарати або харчові добавки містять у сотні разів нижчу дозу калію йодиду, ніж необхідно для профілактики опромінення у разі ядерних подій. Прийом сотень таких таблеток  не може розглядатися як реальний профілактичний захід, оскільки людина просто фізично не здатна спожити таку величезну кількість пігулок.

Тому єдиним препаратом для ефективної йодної профілактики залишається калію йодид.

Пам’ятайте ще й про інші заходи захисту у разі радіаційної аварії: перейдіть в укриття, щільно закрийте вікна і двері (не здійснюйте провітрювання), упакуйте харчові продукти або помістіть їх в закриті ємності, накопичте запас чистої води.

За матеріалами moz.gov.ua

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті