Профільний Комітет заслухав інформацію про стан закупівель 2022 р.

15 Серпня 2022 4:42 Поділитися

15 серпня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). На порядок денний було винесено ряд питань, зокрема, стосовно: забезпечення ліками пацієнтів, стану проведення централізованих закупівель у 2022 р. та процедур закупівлі за договорами керованого доступу (ДКД).

На початку засідання Михайло Радуцький, голова Комітету повідомив, що доволі часто до народних депутатів Комітету надходять скарги від громадян та медичних працівників щодо відсутності у лікарнях лікарських засобів з Національного переліку основних лікарських засобів. На що Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України зазначив що міністерство і державне підприємство “Медичні закупівлі України” (далі – МЗУ) працюють над тим, щоб максимально ефективно використовувати залишки ліків. На даний час у лікарнях чи на складах є ліки, закуплені у 2018-2021 роки. Їх перерозподіл  між закладами дозволить забезпечити ними пацієнтів. Відсутність централізованої системи збору даних про наявність ліків призводить до випадків, коли лікарня закуповує нові ліки, які є у надлишку у цьому ж регіоні. Вирішити проблему забезпечення ліками можливо, зокрема, за допомогою закупівель через МЗУ.

Нагадав міністр і про те,  що на централізовані закупівлі 2022 р. було виділено 10,9 млрд грн, з них 10,5 було доведено до  МЗУ та 400 млн грн все ж залишаються у міжнародної спеціалізованої організації «Crown Agents». За словами міністра, на сьогодні всі закупівлі розпочато. Станом на 12.08.2022 р. здійснено закупівель на 3,3 млрд грн, що становить 30% від загального плану та закуплено 59–60% від передбаченої кількості номенклатурних позицій.

Звернув увагу очільник відомства й на процедуру закупівлі ліків за ДКД. Майже рік тому Верховна Рада ухвалила відповідний закон. Цей механізм дозволить значно зменшити вартість інноваційних лікарських засобів, зокрема, для лікування онкології та орфанних захворювань. Але механізм досі не запрацював. Робоча група з ДКД була створена у листопаді 2021 року. Оцінку медичних технологій пройшли 5 препаратів. Але з 24 лютого та фактично до кінця квітня МОЗ не міг проводити перемовини по закупівлях, адже представники виробників ліків виїхали з країни. Зараз група знову починає працювати та домовлятись про закупівлю ліків на особливих умовах. В. Ляшко поінформував, що сьогодні (15 серпня) пройшла одна із таких зустрічей з виробником.

Детальніше про закупівлі 2022 р. розповів Едем Адаманов, виконувач обов’язків генерального директора МЗУ. Він зазначив, що цього року до підприємства було доведено 760 позицій лікарських засобів та медичних виробів. З них 439 позицій вже закуплено, ще 25 перебувають на етапі контрактування, за 135 позиціями — тривають тендери. Варто нагадати, що до закупівельного законодавства було внесено зміни, відповідно до яких публічних замовників зобов’язали проводити закупівлі вартістю від 50 тис. грн за допомогою електронних каталогів Prozorro Market або інструменту спрощеної закупівлі. Окрім того, Е. Адаманов зазначив, що за напрямом «Доросла онкологія» закуплено понад 70% запланованих ліків, за напрямком «Дитяча онкологія» — 56%.

Окрім централізованих закупівель, цього року проводяться екстрені закупівлі, у рамках яких впродовж 2 міс було закуплено велику кількість медичного обладнання, зокрема транспортні апарати штучної вентиляції легень, рентген-апарати, операційні столи, автомобілі швидкої та дитячі апарати штучної вентиляції легень тощо. Нагадав доповідач і про те, що цього місяця розпочато розробку глобальної системи e-Stock, в якій збиратимуться всі дані про потреби, доставку, наявність ліків в лікарнях України, їх використання, утилізацію тощо.

Голова Комітету також повідомив про надходження великої кількості скарг від пацієнтів з Чернігова, Львова та Тернополя. Скаржаться пацієнти на те, що в аптеках на території лікарень продають ліки, закуплені державою. Фактично лікар виписує перелік препаратів, щоб пацієнт купив їх за власні кошти, хоча держава вже профінансувала їхню закупівлю, і ліки мають бути безкоштовними. Такі дії є злочином. Він нагадав, що у липні Верховна Рада ухвалила закон, яким надала Національній службі здоров’я України (НСЗУ) право контролю якості медичних послуг. “На мою думку, НСЗУ має активно виявляти такі випадки та звертатися до правоохоронних органів” – наголосив М. Радуцький.

Останнім розглянутим питанням стали закупівлі медичного обладнання на місцевому рівні. За словами очільника Комітету, деякі лікарні продовжують закуповувати медичні апарати за цінами, вищими за ринкові. Іноді вартість у 2-3 вища за ту, яку пропонує виробник у країнах Європейського Союзу. Регіональні закупівлі зазвичай не проходять через систему Prozzoro, через що складно відслідковувати можливі корупційні прояви у цій сфері. Тому МОЗ та МЗУ висловили ініціативу відповідно до якої найближчим часом запропонують керівникам лікарень електронні каталоги з фіксованими цінами. Це дозволить головному лікарю обрати обладнання відповідно до потреб та провести закупівлю.

Також на засіданні Комітету було погоджено створення підкомітету з питань спортивної реабілітації ветеранів, психологічної реабілітації через фізичну культуру та спорт очільником якого став Василь Вірастюк.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

за матеріалами та фото

facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті