Польські вчені пропонують аналіз ДНК для перевірки дієтичних добавок

18 Серпня 2022 3:01 Поділитися

Дослідники з Жешувського університету (Uniwersytetu Rzeszowskiego) отримали фінансування в розмірі 500 тис. злотих у рамках грантової програми Підкарпатського центру інновацій (Podkarpackiego Centrum Innowacji). Вони працюють над методом, який дозволить точно перевірити склад дієтичних добавок. За словами керівника команди проєкту Малгожати Карбарж (Małgorzata Karbarz), вчені використовують метод штрих-кодування ДНК (DNA barcoding), який дозволяє за короткими генетичними маркерами визначати приналежність організму до певного таксона. У випадку із дієтичними добавками молекулярний аналіз дозволить ідентифікувати біоактивні речовини та домішки, що може бути використано як у промисловості, так і при інспекційних перевірках чи митному контролі.

«Зауважте, що на вебсайтах або на упаковці корисні для здоров’я властивості приписуються окремим компонентам, а не кінцевому продукту. Крім того, виробник дієтичної добавки часто не є виробником сировини, з якої виробляється добавка. Наше рішення дозволить споживачам отримати доступ до добавок з перевіреним складом», — заявила дослідник.

На ринку представлено безліч дієтичних добавок, у складі яких виробник заявляє наявність місцевих та екзотичних рослин, а також грибів, багатих на біологічно активні речовини. «Наше дослідження дозволить перевірити реальний склад тієї чи іншої добавки», — пояснила М. Карбарж, цитована в пресрелізі.

За матеріалами www.ur.edu.pl; plus.nowiny24.pl; www.biznes-polska.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті