Пробіотики при антибіотиках: як обрати та як правильно приймати?

14 Вересня 2022 12:30 Поділитися
Антибіотики дійсно змінили правила гри у медицині, однак поряд з безсумнівною користю, яку вони несуть при бактеріальних інфекціях, їх прийом може бути асоційований з рядом небажаних побічних ефектів, особливо з боку шлунково-кишкового тракту, таких як нудота, діарея, здуття живота, розлади травлення, біль у животі, втрата апетиту. При цьому ці явища можуть зберігатися навіть після закінчення прийому антибіотиків та завдавати суттєвого дискомфорту.

Як відомо, антибіотики не характеризуються вибірковістю дії і негативно впливають як на ті бактерії, що викликають захворювання, так і на ті, які є корисними для нашого організму, зокрема сприяють покращенню процесів травлення та оптимізують діяльність імунної системи. Так, кишечник людини населяють трильйони бактерій та інших мікроорганізмів, створюючи справжню екосистему, яку прийнято називати мікробіомом. Антибіотики борються з бактеріями, і вони можуть порушити баланс мікроорганізмів у кишечнику. Мікробіом кишечнику сприяє правильному функціонуванню травної системи та допомагає імунній системі захищатися від вірусної інфекції. Коли антибіотики порушують бактеріальний баланс, людина може відчувати побічні ефекти, такі як нудота або діарея. Вживання пробіотиків і пребіотиків під час і після курсу прийому антибіотиків може допомогти відновити рівновагу мікробіому кишечнику.

Антибіотикотерапія: у чому користь пробіотиків?

Пробіотики — це живі мікроорганізми, широко відомі як «корисні бактерії». Їх вживання може допомогти зменшити вираженість деяких побічних ефектів антибіотиків, таких як здуття живота та діарея.

Так, численні дослідження показують, що використання пробіотиків є безпечним способом запобігання діареї, спричиненій прийомом антибіотиків (Hempel S. et al., 2012; Szajewska H. et al., 2016). Відповідно до результатів метааналізу, що включав 63 рандомізовані клінічні дослідження, у яких взяли участь майже 12 тис. людей, він довів, що вживання пробіотиків більш як на 40% знижує вірогідність розвитку діареї під час застосування антибіотиків (Hempel S. et al., 2012). При цьому в більшості цих досліджень використовувалися пробіотики на основі представників роду молочнокислих бактерій (Lactobacillus) окремо або в поєднанні з іншими.

Аналогічні результати отримані і для дітей, на основі яких Європейське товариство педіатричної гастроентерології, гепатології та харчування (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition) рекомендувало з метою профілактики розвитку діареї на фоні застосування антибіотиків вживати пробіотики, зокрема Lactobacillus rhamnosus GG (сильна рекомендація) та Saccharomyces boulardii (сильна рекомендація) (Szajewska H. et al., 2016). Таким чином, доцільно обирати пробіотики, до складу яких входили б саме ці мікроорганізми.

Коли краще вживати пробіотики?

Багатьох турбує питання: якщо антибіотики знищують бактерії, то що їм заважатиме негативно впливати на пробіотики? Відповідь дуже проста: оскільки антибіотики можуть вбити корисні бактерії в пробіотиках, то бажано вживати останні через кілька годин після застосування антибактеріальних препаратів. Після закінчення курсу антибіотиків використання пробіотиків також може допомогти відновити баланс у мікробіомі.

Який пробіотик обрати?

Обираючи пробіотик, дуже важливо звертати увагу на видовий склад мікроорганізмів, що в ньому містяться. Як уже згадувалося вище, якщо мова йде про профілактику діареї, пов’язаної з прийомом антибіотиків, європейські рекомендації радять віддавати перевагу таким штамам мікроорганізмів, як Lactobacillus rhamnosus GG та Saccharomyces boulardii. Саме ці мікроорганізми входять до складу комбінованого продукту БАЖАНА, а також Lactobacillus acidophilus, покликаний нормалізувати стан імунної системи, та пребіотик інулін, який є «їжею» для корисних мікроорганізмів та сприяє їх росту та розмноженню, створюючи сприятливі умови для відновлення ураженого антибіотиками кишечного мікробіому.

Якими є переваги комплексного продукту БАЖАНА?

БАЖАНА — сучасна збалансована комбінація пробіотика та пребіотика, розроблена з урахуванням останніх наукових даних для підтримки мікрофлори кишечнику при прийомі антибіотиків та для покращення імунного захисту.

Lactobacillus rhamnosus — представник роду молочнокислих бактерій, який є одним з найбільш вивчених штамів корисних мікроорганізмів і має безліч сприятливих властивостей: захищає ендотеліоцити травного тракту, сприяє кращому засвоєнню поживних речовин, підтримує процеси травлення, характеризується імуномодулювальними властивостями, зв’язує токсини, сприяє розмноженню корисних бактерій (Westerik N. et al., 2018). Вживання Lactobacillus rhamnosus  знижує ризик розвитку антибіотик-асоційованої діареї у дітей та дорослих більш ніж на 70% (Vanderhoof J.A. et al., 1999; Agamennone V. et al., 2018).

Saccharomyces boulardii — це пробіотичні дріжджі, які часто використовують при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту. Вони допомагають відновити нормальну мікрофлору у пацієнтів з дисбактеріозом, у тому числі викликаним прийомом антибіотиків. S. boulardii покращують бар’єрну функцію кишечнику, зв’язують та конкурентно витісняють патогенні мікроорганізмивиділяють антимікробні пептиди та мають низку трофічних властивостей. Ці пробіотичні дріжджі відіграють ключову роль у налагодженні імунної відповіді, «персоналізованої» щодо певного збудника для найбільш поширених патогенів шлунково-кишкового тракту. S. boulardii протистоять розвитку запалення (Pais P. et al., 2020). Їх вживання під час антибіотикотерапії має певну перевагу перед використанням бактеріальних пробіотиків, оскільки завдяки своїм природним грибковим властивостям є стійкими до антибіотиків і не можуть спричиняти поширення антимікробної резистентності (Kaźmierczak-Siedlecka K. et al., 2020). Завдяки цьому вживання S. boulardii сприяє зниженню ризику розвитку антибіотик-асоційованої діареї приблизно на 20% (Szajewska H., Kołodziej M., 2015).

Додатково до складу комплексу БАЖАНА входить ще один представник роду молочнокислих бактерій — Lactobacillus acidophilus, що в нормі населяє товсту кишку людини. L. acidophilus бере участь у процесах підтримання мікрофлори кишечнику в здоровому та збалансованому стані. L. acidophilus має схожу дію з антибіотиками: секретовані нею молекули здатні знешкоджувати основні ентеровірусні патогенні бактерії. Крім того, ці молочнокислі бактерії, прикріпляючись до стінок кишечнику, захищають його клітини від пошкодження та впливу патогенів, створюючи так звану біоплівку (María Remes Troche J. et al., 2020).

Інулін — пребіотик, що бере участь у регуляції перистальтики і транзиту кишечникунормалізує консистенцію та частоту випорожнень, оскільки викликає зміну складу та активності мікробіоти кишечнику. Інулін також модулює імунну відповідь. Згідно з результатами досліджень, вживання хлібобулочних виробів, збагачених інуліном, стимулює ріст біфідобактерій, що сприяє витісненню хвороботворних мікроорганізмів. Дані свідчать про те, що інулін не лише проявляє сильний біфідогенний вплив на мікробіом людини, а й сприяє зростанню та активності інших бактерій з відомими сприятливими властивостями для здоров’я, таких як Lactobacillus та F. Prausnitzii (Hughes R.L. et al., 2021). Інулін стимулює сахаролітичне бродіння в сліпій і товстій кишках, виробляючи коротколанцюгові жирні кислоти, які сприяють підтриманню здорового стану травної системи (Bărboi O.B. et al., 2020).

Таким чином, пробіотики та пребіотики у складі БАЖАНИ:

  • знижують ризик розвитку діареї на фоні прийому антибіотиків;
  • відновлюють баланс мікрофлори, порушений внаслідок лікування антибіотиками;
  • сприяють нормалізації роботи травного тракту, поліпшують травлення та засвоєння їжі;
  • підтримують роботу імунної системи.

БАЖАНА: така бажана допомога кишечнику!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті