План дій у сфері цифрової охорони здоров’я ухвалено під час 72-ї сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ

15 Вересня 2022 4:50 Поділитися

Міністри охорони здоров’я та делегати з 53 держав — членів ВООЗ прийняли перший в історії Регіональний план дій у сфері цифрової охорони здоров’я. Його головна мета — сприяти цифровій трансформації медицини в Європі та Центральній Азії. Фактично план — це визнання вирішальної ролі та потенціалу цифрових інструментів у секторі охорони здоров’я, у тому числі з урахуванням досвіду протидії COVID-19. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Новий план дій передбачає покращення системи надання медичних послуг та захисту людей від надзвичайних ситуацій у медицині за допомогою використання цифрових інструментів, застосування телемедицини та штучного інтелекту.

Завдяки Регіональному плану дій у сфері цифрової охорони здоров’я Україна долучиться до єдиних європейських стандартів. «Наша країна вже зробила декілька кроків у напрямку діджиталізації медицини. Нам вдалось перевести «первинку» та «вторинку» в електронну систему охорони здоров’я, впровадити запис до лікаря та оформлення лікарняного онлайн, розпочати запровадження е-рецепта. У найближчих планах — запровадження відпуску всіх рецептурних препаратів через е-рецепт, введення е-картки пацієнта та е-кабінету пацієнта», — прокоментував парламентар.

Під час сесії керівник європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге позитивно відгукнувся про проведення медичної реформи в Україні, у тому числі в аспекті запровадження цифрових інструментів. Він назвав електронні закупівлі та впровадження електронного рецепта на ліки прикладами ефективних антикорупційних дій.

Нагадаємо, що 14 вересня під час сесії вперше представників України було включено до складу Виконавчої ради та Європейського комітету ВООЗ. На керівні посади органів було обрано міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та його першого заступника Олександра Комаріду. На цих посадах українські делегати братимуть участь у прийнятті рішень, пов’язаних із забезпеченням соціального благополуччя, сталого розвитку та гідного рівня надання медичних послуг у європейському регіоні.

За матеріалами t.me/radutsky

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті