ДПС нагадує про підстави звільнення від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових зобов’язань

21 Вересня 2022 4:48 Поділитися

Центральне міжрегіональне управління Державної податкової служби (ДПС) України по роботі з великими платниками податків нагадує, що на період до припинення або скасування воєнного стану на території України платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом України відповідальності в разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свої податкові обов’язки щодо:

  • дотримання термінів сплати податків та зборів;
  • подання звітності;
  • реєстрації у відповідних податкових реєстрах;
  • розрахунків коригування;
  • подання електронних документів.

Однак такі податкові обов’язки має бути виконано протягом 6 міс після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Те ж саме стосується відсутності можливості у платника податків щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу своєчасно виконати свої податкові обов’язки.

При цьому платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24 лютого 2022 р. у разі виконання наступних умов:

  • реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 р.;
  • подання податкової звітності до 20 липня 2022 р.;
  • сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 р.

Водночас платники податків, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 р. до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, однак за умови виконання ними таких податкових обов’язків протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Те ж саме стосується й платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2%. Вони звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 р. до дня переходу таких платників на ставку 2%. Однак лише за умови виконання ними таких податкових обов’язків щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на ставку 2%.

Також платники податків, які у зв’язку з наслідками їхньої безпосередньої участі у воєнних діях не дотрималися термінів виконання податкових обов’язків, звільняються від відповідальності, передбаченої Податковим кодексом України за невиконання податкових обов’язків, за умови виконання таких обов’язків протягом 1 міс з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків.

За матеріалами cvp.tax.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті