ДП «Медичні закупівлі України» довело, що в нашій країні закупівлі можуть проходити без корупції та ефективно — Михайло Радуцький

26 Жовтня 2022 4:43 Поділитися

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (Комітет) Михайло Радуцький привітав ДП «Медичні закупівлі України» (далі — ДП «МЗУ») з четвертою річницею.

Передумовою створення підприємства стала умова міжнародних партнерів проводити для МОЗ закупівлі ліків, якщо в Україні згодом буде створено власну закупівельну організацію за європейськими стандартами.

Після цього Комітет розробив законодавче поле для роботи такого підприємства та спрощення закупівельних процедур, і 25 жовтня 2018 р. ДП «МЗУ» запрацювало. Після цього поступово МОЗ почало передавати все більше позицій лікарських засобів для централізованих закупівель через українську закупівельну організацію.

Також Комітет продовжив надавати нові інструменти для роботи ДП «МЗУ». Наприклад, середньострокові договори. Замість планування в межах одного бюджетного року підприємство отримало можливість укладати контракти на декілька років.

М. Радуцький наголосив, що обсяги зекономлених підприємством коштів вражають і демонструють, наскільки прозорим та ефективним став процес закупівель:

  • майже 1,5 млрд грн від загальної суми в 4 млрд грн заощаджено під час закупівлі лікарських засобів у 2020 р.;
  • 1,5 млрд грн зекономлено від загальної суми в 7 млрд грн на централізованих закупівлях лікарських засобів за 2021 р.;
  • 777 млн грн заощаджено з тендерів на загальну суму 1,7 млрд грн під час закупівлі медичного обладнання (ангіографи, ендоскопи, обладнання для проведення лабораторного скринінгу новонароджених), кисневих станцій та автомобілів швидкої медичної допомоги.

У середньому під час закупівель лікарських засобів та обладнання через ДП «МЗУ» економія для державного бюджету становить більше 23%. Окрім заощадження коштів, ефективна робота підприємства зробила процес закупівель системним та прогнозованим.

Завдяки цьому у 2021 р. в межах експериментального проєкту Уряд надав ДП «МЗУ» статус централізованої закупівельної організації. Це дозволило підприємству проводити закупівлі лікарських засобів безпосередньо для медичних закладів.

За матеріалами t.me/radutsky

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Людмила 28.10.2022 11:56
А закупки в Регіонах? Без коррупції?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті