В Індонезії триває розслідування летальних випадків після застосування ліків

09 Листопада 2022 6:26 Поділитися

Індонезія заявила 7 листопада, що кількість летальних випадків, які ймовірно пов’язані з вмістом етиленгліколю та діетиленгліколю у деяких ліках, досягла 195. Понад 320 випадків гострої ниркової недостатності було зареєстровано в провінціях по всій країні, і 27 пацієнтів усе ще перебувають у лікарні, повідомив речник міністерства охорони здоров’я Мохаммад Сіахріл (Mohammad Syahril) на пресконференції. Більшість хворих — діти віком до 5 років.

Національне агентство з контролю за лікарськими засобами та харчовими продуктами (Badan Pengawas Obat dan Makanan — BPOM) Індонезії тим часом продовжує інформувати про хід розслідування цих випадків. Зокрема, йдеться про ймовірне скоєння злочинного діяння, що може бути кваліфіковане як виготовлення або розповсюдження лікарських засобів, які не відповідають стандартам та/або вимогам безпеки, ефективності або якості. «Зловмисникам загрожує максимальне позбавлення волі на 10 (десять) років і максимальний штраф у розмірі 1 млрд рупій (2,4 млн грн)», — заявила голова BPOM Пенні К. Лукіто (Penny K. Lukito) на підставі показань свідків та експертів.

Крім того, існують інші елементи злочину, а саме торгівля товарами, які не відповідають необхідним стандартам і положенням законів і правил, що загрожує позбавленням волі на максимальний строк до 5 років або штрафом у розмірі максимум 2 млрд рупій (4,7 млн грн).

Результати перевірки виробничих потужностей свідчать, що виробники змінили постачальників фармацевтичної сировини, не перевірили її якість та кваліфікацію постачальників. У результаті готові лікарські засоби містили етиленгліколь та діетиленгліколь у кількості, що перевищувала безпечну межу — 0,1%. Висновки ґрунтуються на результатах перевірки виробничих дільниць, документів, обладнання та продукції 2 фармацевтичних фірм. BPOM разом з відділом карного розшуку національної поліції встановило, що компанії «PT Yarindo» та «PT Universal» придбали сировину виробництва «DOW Chemical Thailand LTD.» у двох постачальників — «CV Budiarta» та «PT Logicom Solutions».

BPOM також продовжує розширювати вибірку та тестування лікарських засобів у рідких формах, які потенційно можуть містити відповідні забруднення. «У результаті виявлено три продукти, вміст вказаних речовин у яких перевищував безпечний поріг, а саме Paracetamol Drops, Paracetamol Sirup Rasa Peppermint, а також Vipcol Sirup виробництва «PT Afifarma». З цієї причини всі ліки у рідких формах «PT Afifarma», у яких використовуються 4 допоміжних речовини (пропіленгліколь, поліетиленгліколь, сорбіт та/або гліцерин), знято з виробництва та відкликано.

Кіберпатрулювання в інтернеті, соціальних мережах та на платформах електронної комерції для відстеження продажу продуктів, які визнані небезпечними, дозволило BPOM до 26 жовтня 2022 р. видалити вміст 6001 посилання на продаж ліків, які були визнані небезпечними.

За матеріалами www.pom.go.id; www.koran-gala.id

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті