Українська медицина продовжує розвиватися попри війну: 15 лікарів поїхали на стажування до США

28 Листопада 2022 2:17 Поділитися

Лікарі з Християнської медичної асоціації (ХМА), що із самого початку повномасштабного вторгнення росії забезпечують лікарні та військових необхідними ліками і медичним обладнанням, продовжують розвивати українську медицину. Так, ХМА разом з МОЗ в особі Василя Стрілки та Місії Глобального альянсу медичних знань (Global Medical Knowledge Alliance — GMKA) в особі Сергія Мельничука організовують стажування для лікарів у провідних клініках світу.

Результатом спільних зусиль стала домовленість про тримісячне навчання для групи з 13 трансплантологів. У жовтні медики поїхали до Масачусетської лікарні загального профілю (Massachusetts General Hospital) — найбільшої лікарні при Гарвардському університеті, де будуть проходити інтенсивний курс з трансплантації серця і легень. Легені в Україні ще не трансплантують, тож, нинішнє стажування — крок на зустріч важливому прогресу в українській медицині.

«Це справді унікальний для України проєкт. По-перше, Massachusetts General Hospital одна з найкращих лікарень світу з трансплантації органів. По-друге, зазвичай вдається домовитися про 2–3 лікарів, а тут в команду увійшла вся група лікарів відділення — від завідувача до анестезіолога. Це одні з найкращих трансплантологів України, які будуть впливати на всю галузь. Третя особливість — тривалість стажування, адже 3 міс — це досить довгий термін, за цей час ти маєш змогу зробити багато операцій за різними техніками та познайомитися з тим, як влаштована лікарня. І все це стало можливим завдяки наполегливості міністра Віктора Ляшка, В. Стрілки та С. Мельничука, ми дуже їм вдячні», — зазначив Рудольф Мигович, голова ХМА.

Іншим досягненням стало стажування двох провідних українських анестезіологів (Сергія Дуброва та Наталії Матолінець) у лікарні при Школі медицини Джонса Хопкінса (Johns Hopkins University School of Medicine) — одному з найкращих медичних закладів США.

«Стажування анестезіологів не було б можливим без наполегливої праці Олега Туркота та підтримки МОЗ. Олег — лікар-анестезіолог з лікарні Хопкінса, який присвячує багато часу та сил для покращення нашої медицини», — додав Р. Мигович.

Про Християнську медичну асоціацію

Благодійний фонд «Християнська медична асоціація» створено у 1991 р. для спілкування та обміну досвідом між медичними працівниками. Мета організації — мотивація студентів і спеціалістів до професійного та духовного зростання через знайомство, спільне служіння та наставництво більш досвідченими медиками. ХМА має філії в різних регіонах України. Асоціація проводить регіональні й міжнародні конференції, семінари та конгреси для медиків і всіх зацікавлених.

З початком повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 р. ХМА організувала постійне постачання допомоги (ліки, медичне обладнання, гуманітарна допомога) з-за кордону та її доставлення до лікарень, військових та окремих осіб у гарячих точках та всюди, де така допомога необхідна. Окрім цього ХМА організовує виїзні медичні клініки в постраждалих регіонах, де лікарі проводять огляд та консультацію усіх, хто потребує допомоги. Також ХМА проводить тренінги з надання першої медичної допомоги.

Якщо ви бажаєте отримати від ХМА ліки, медичне обладнання, гуманітарну допомогу, заповніть форму або напишіть  у Facebook. Також штабу організації у Львові постійно потрібні волонтери для розвантаження та сортування допомоги — для отримання детальної інформації напишіть у Facebook.

За матеріалами Християнської медичної асоціації

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті