Торгівля та інвестиції: Україна та ОАЕ обговорюють можливість підписання Угоди про всеосяжне економічне партнерство

06 Грудня 2022 3:45 Поділитися

Міністерство економіки України повідомляє, що 5 грудня 2022 р. Україна та Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) оголосили про намір укласти Угоду про всеосяжне економічне партнерство (CEPA). Спільну заяву щодо цього підписали перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко та державний міністр зовнішньої торгівлі ОАЕ доктор Тані бін Ахмед Аль Зейуді. Намір розпочати переговори щодо укладення CEPA підтверджує прихильність двох країн до зміцнення двосторонніх економічних зв’язків і розвитку потужних торговельних та інвестиційних потоків між Україною та ОАЕ.

За результатами 2021 р. загальний обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами між Україною та Еміратами становив 1,147 млрд дол. США, що є найвищим показником, якого досягли країни за всю історію двосторонніх торговельно-економічних відносин, а обсяг інвестиції ОАЕ в економіку України минулого року сягнув майже 243,3 млн дол.

«Укладення Угоди про всеосяжне економічне партнерство між Україною та ОАЕ розкриє повний потенціал нашої співпраці у сфері торгівлі та інвестицій, тим самим допомагаючи нашим бізнес-спільнотам розвиватися та використовувати нові можливості. ОАЕ здобули заслужену репутацію важливого міжнародного торгового та логістичного центру. У той же час Україна відома своєю роллю глобального гаранта продовольчої безпеки та ІТ-центру, що швидко зростає. Тож, CEPA зробить наші економіки взаємодоповнювальними, і ми з нетерпінням очікуємо на спільну роботу над просуванням торгівлі, цифрової економіки, а також сприяння нашому інвестиційному співробітництву», — зазначила Ю. Свириденко.

За словами Тані бін Ахмед Аль Зейуді, Україна стала першою європейською державою, з якою ОАЕ мають намір укласти CEPA. Тож, це підкреслює важливість нашої держави для Еміратів як довгострокового торгового та інвестиційного партнера.

«Угода про всеосяжне економічне партнерство з Україною відкриває низку нових можливостей для наших експортерів, інвесторів і виробників, а також надає доступ до нових ринків в Азії, Африці та на Близькому Сході для сільськогосподарської та промислової продукції з України. Ми прагнемо домовитися про взаємовигідну угоду, яка може не лише сприяти економічному відновленню України, але й довгостроковому розвитку та подальшим перспективам», — зазначив Тані бін Ахмед Аль Зейуді.

У галузевому розрізі найбільшу частку співробітництва між Україною та ОАЕ займає торгівля агропромисловою продукцією (понад 50%), металургія (близько 30%). Водночас надзвичайно перспективним є співробітництво в інфраструктурних проєктах, енергетиці, фармацевтичній промисловості, а також у сфері інновацій, досліджень, розробок та технологій.

Переговори між Україною та ОАЕ щодо укладення CEPA вже розпочалися.

За матеріалами www.me.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті