У Франції знову розширюють коло обов’язків фармацевтів

У Франції триває робота над законопроєктом про фінансування соціального забезпечення (Projet de loi de financement de la sécurité sociale — PLFSS), винесеним на обговорення конституційної ради (Conseil constitutionnel) 5 грудня. У ньому передбачено кілька нововведень, що безпосередньо стосуються фармацевтів.

14 щеплень без рецептів

По-перше, фармацевти (і медсестри) отримають право виписувати вакцини і зможуть проводити щеплення від 14 інфекцій без призначення лікаря. Таким чином продовжується стрімке розширення нового кола обов’язків. Так, із 7 листопада 2022 р. на додаток до вакцин проти сезонного грипу, які вони вже вводили та могли призначати, фармацевти отримали право вводити за медичним рецептом вакцини проти дифтерії, правця, поліомієліту, кашлюку, вірусу папіломи людини, інвазивної пневмококової інфекції, гепатитів А та В, менінгококів серогруп A, B, C, Y і W та проти сказу. Щеплення роблять:

  • неповнолітнім віком від 16 років, яким ці щеплення рекомендовані чинним календарем щеплень;
  • дорослим, яким ці щеплення рекомендовані в чинному календарі щеплень.

Національна фармацевтична угода, що набула чинності 7 листопада, окрім розширення переліку інфекцій для вакцинопрофілактики фармацевтами, передбачає певну платню за ці щеплення. Так, винагороду за проведення вакцинації було встановлено в розмірі 7,50 євро, включаючи податок на додану вартість, як і для щеплення від грипу, якщо людина має попередній рецепт від медичного працівника або коли для вакцинації не потрібний рецепт. Вона підвищується до 9,60 євро з урахуванням податку на додану вартість, якщо рецепт виписано фармацевтом. Для проведення вакцинації фармацевтичний працівник має пройти спеціальний навчальний курс та зареєструватися в місцевому органі охорони здоров’я (l’agence régionale de santé — ARS). До речі, угодою також передбачено новий вид послуг — коротка співбесіда з вагітною. Мета: підвищити обізнаність щодо ризику, пов’язаного зі споживанням тератогенних або фетотоксичних речовин під час вагітності та, у відповідних випадках, важливості вакцинації. Розмір винагороди за цю співбесіду встановлюється на рівні 5 євро, включаючи податок, і збільшується в закордонних департаментах і регіонах (коефіцієнт 1,05).

Екстрена контрацепція та скринінг на інфекції

Ще один передбачений у законопроєкті захід, який безпосередньо стосується аптек: екстрена контрацепція реімбурсуватиметься на 100% для всіх жінок без рецепта лікаря. Також планується зробити можливим скринінг на певні інфекції, що передаються статевим шляхом, без рецепта для всіх, у тому числі безкоштовно — для осіб, молодших 26 років.

Серед інших заходів, які дещо менше стосуються аптек:

  • безкоштовні медичні консультації в ключових вікових групах (20–25 років, 40–45 років і 60–65 років); ці зустрічі також мають бути «місцем виявлення сексистського та сексуального насильства»;
  • пілотний проєкт тривалістю 3 роки з обов’язкового скринінгу новонароджених на серповидноклітинну анемію;
  • зростання середньої ціни на пачку цигарок з 10,15 євро до 11 євро у 2024 р.;
  • тимчасова непрацездатність, визначена за допомогою телеконсультації спеціалістом, що не є лікуючим лікарем або лікарем, який вів спостереження протягом останніх 12 міс, більше не компенсується;
  • інтернатуру для лікарів загальної практики буде продовжено на один рік (до 4 років) із стажуванням поза лікарнею та пріоритетом у «медичних пустелях»; таким чином, загальний термін навчання збільшиться до 10 років.

Уряд має намір полегшити життя лікарям, надавши їм житло на місці, щоб спонукати залишитися в певних районах після закінчення курсу. «Цей 4-й рік дозволить покращити підготовку молодих лікарів загальної практики. Вони самі нам про це кажуть. Три роки не дозволяють їм отримати достатній рівень підготовки, зокрема в таких видах діяльності, як педіатрія, гінекологія, акушерство та керування медичною практикою», — пояснив Франсуа Браун (François Braun), міністр солідарності та охорони здоров’я.

За матеріалами solidarites-sante.gouv.fr; www.vie-publique.fr;
www.ordre.pharmacien.fr; www.francetvinfo.fr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті