Понад 10 млн рецептів на «Доступні ліки» погашено у 2022 р.

04 Січня 2023 1:20 Поділитися

Фото Сергія Бека

За час дії програми «Доступні ліки» тисячі українців отримали необхідні їм ліки безкоштовно або з незначною доплатою. «Коли наші громадяни — через воєнну агресію російської федерації — стикнулися з погіршенням не тільки здоров’я, а й матеріального стану, програма набула особливо важливого значення. Для нас критично важливим було забезпечити її повноцінне функціонування і під час війни. Радий, що попри всі виклики нам це вдалося. Так, за 2022 р. було погашено понад 10 млн рецептів, фактична вартість відшкодування яких становила 2,243 млрд грн», — повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Кількість ліків, доступних за цією програмою, продовжує збільшуватися. У 2022 р. до неї увійшли препарати для лікування хронічних обструктивних захворювань легень, хвороби Паркінсона. Зараз державна програма реімбурсації поширюється на понад 400 лікарських засобів. «У 2023 р. ми плануємо подальше розширення: додаємо знеболювальні засоби для паліативних хворих, імуносупресанти, тест-смужки для інсулінозалежних пацієнтів», — додав очільник МОЗ.

В. Ляшко нагадав, що пацієнти можуть отримувати свої препарати там, де їм зручно, без будь-яких територіальних обмежень всередині країни. Також з початком війни МОЗ спростило процедуру видачі рецептів на ліки в рамках програми. Якщо у пацієнта немає можливості отримати електронний рецепт на препарати в межах програми «Доступні ліки», його можна отримати у паперовому вигляді у будь-якого лікаря «первинки», незалежно від того, чи підписана у пацієнта декларація з цим лікарем.

Крім того, у профільному міністерстві опрацьовують декілька варіантів того, як наблизити програму «Доступні ліки» до віддалених населених пунктів, у яких відсутні аптечні пункти, а через опосередковані наслідки розв’язаної росією війни для людей значно ускладнився доїзд до міст з аптеками.

Інформація щодо того, які препарати можна отримати за програмою і де саме, завжди доступна у чатботі «Спитай Гриця».

В. Ляшко також підкреслив, що більшість препаратів з програми «Доступні ліки» потрібно приймати постійно, а не у разі погіршення стану здоров’я.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті