Уряд затвердив новий порядок взяття на військовий облік

06 Січня 2023 11:26 Поділитися

Напередодні Нового року Уряд затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Порядок). Відповідна постанова КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 набула чинності 5 січня 2023 р.

Ухвалені зміни передбачають жорсткіший контроль за взяттям на облік, цифровізацію багатьох процесів, обмін даними між різними органами влади, реєстрами та роботодавцями.

Встановлено нові правила взяття на облік жінок.

Військовий облік українців відбуватиметься через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Реєстр). Його наповнюватимуть уповноважені особи районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також у відповідних управліннях та підрозділах Служби безпеки України (СБУ) та служби зовнішньої розвідки.

Подавати відомості про себе до військкомату можна буде через єдиний портал державних послуг «Дія» на підставі свого місцепроживання. Наразі такий функціонал в «Дії» поки що відсутній.

Якщо особа, що підпадає під військовий облік, переїхала, вона має в 7-денний термін повідомити про це через центри надання адміністративних послуг або через «Дію». Вона також може звернутися безпосередньо до центрів комплектування.

На військовий облік мають ставати:

  • призовники віком від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;
  • військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі;
  • жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міністерством оборони України.

На роботу чи навчання можуть приймати лише за наявності підтвердження, що військовозобов’язаний належним чином перебуває на військовому обліку. Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації мають контролювати ці процеси серед своїх співробітників і надавати інформацію про них у відповідні органи влади.

Жінки-медики та фармацевти, які досі не були на військовому обліку, можуть влаштовуватися на роботу без обов’язкового взяття на військовий облік до 2026 р.

Коли військовозобов’язані досягають граничного віку для перебування на обліку (60 років), вони мають з’явитися у відповідний центр комплектування у 7-денний термін та знятися з військового обліку.

Військовий облік серед українців за кордоном будуть вести дипломатичні відомства, вони також «сприятимуть поверненню» військовозобов’язаних в Україну під час мобілізації. Якщо українець перебуває за кордоном до 3 міс, на військовий облік за кордоном можна не ставати.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

за матеріалами www.bbc.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті