Що не так із електронними рецептами? Перевірить польський ZUS

Згідно з інформацією «Dziennik Gazeta Prawna» до переліку суб’єктів, яких перевірить Управління соціального забезпечення (Zakład Ubezpieczeń Społecznych — ZUS), потрапили 23 установи, які займаються видачею електронних лікарняних листків (L4, Zwolnienie lekarskie) та електронних рецептів.

Видання повідомляє, що зростає кількість компаній, де можна отримати як L4, так і рецепти за гроші, швидко та без справжньої консультації. Ці фірми працюють таким чином, що достатньо заплатити близько 65 злотих (540 грн) за рецепт і близько 80–100 злотих (700–850 грн) за лікарняний, щоб отримати обидва документи швидко, але, найголовніше, без огляду та розмови з лікарем. За інформацією видання, в списку ZUS є як окремі лікарі-підприємці, так і відомі компанії, що пропонують послуги телемедицини, зокрема «Telmedicin sp.» і «BioStat».

«Як ми з’ясували, ведеться робота щодо обмеження переліку ліків, які видаються таким чином. Цього хочуть і міністерство охорони здоров’я, і лікарські асоціації. Але не всі урядовці згодні з таким підходом — деякі з них вважають, що медична спільнота повинна самоочиститися», — зазначено у статті. Раніше Польська психіатрична асоціація (Polskie Towarzystwo Psychiatryczne — РТР) оприлюднила позицію щодо призначення рецептурних лікарських засобів, які застосовують при лікуванні психічних розладів, без належного контакту з лікарем. Також міністерство охорони здоров’я хоче повністю виключити паперові рецепти на рецептурні ліки, що містять наркотичні чи психотропні засоби, щоб обмежити ризик зловживань.

За матеріалами edgp.gazetaprawna.pl; www.zus.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті