З чим можуть бути пов’язані прискорене старіння мозку і розвиток хвороби Альцгеймера?

03 Квітня 2023 3:52 Поділитися

Теломери в хромосомах захищають ДНК від деградації, але кожного разу, коли клітина ділиться, теломери втрачають частину своєї довжини. Короткі теломери є ознакою стресу та старіння клітин, а також пов’язані з вищим ризиком розвитку неврологічних та психічних розладів. На сьогодні мало відомо про зв’язок між довжиною теломер і змінами, які відбуваються в мозку при неврологічних захворюваннях. Розуміння цих взаємозв’язків може сприяти визначенню біологічних механізмів, які викликають нейродегенеративні розлади.

У новому дослідженні вчені з Оксфордського університету (University of Oxford) порівняли довжину теломер у лейкоцитах з результатами магнітно-резонансної томографії головного мозку та електронними записами про стан здоров’я понад 31 тис. осіб з бази даних UK Biobank.

Аналіз показав, що пацієнти з довшими теломерами мали більш здоровий мозок. У них був більший об’єм сірої речовини в головному мозку та більший гіпокамп, обидва вони зменшуються у пацієнтів із хворобою Альцгеймера. Довші теломери також були пов’язані з товстішою корою головного мозку, яка тоншає в міру прогресування вказаної патології.

Загалом результати показують, що коротші теломери можуть бути пов’язані з розвитком деменції. Дослідники припускають, що прискорене старіння мозку, на яке вказує довжина теломер, може призводити до нейродегенеративних захворювань.

За матеріалами plos.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті