МОЗ частково враховано рекомендації НАЗК та АМКУ в частині обмеження обігу ліків, вироблених в рф та білорусі

05 Червня 2023 9:56 Поділитися

Відповідного висновку дійшли в Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК). За повідомленням пресслужби НАЗК, Міністерством охорони здоров’я України частково враховано рекомендації агентства та Антимонопольного комітету України (АМКУ), усунувши певну кількість корупціогенних факторів у частині обмеження обігу препаратів, виробництво яких знаходиться на території рф та білорусі. Водночас низка наданих раніше пропозицій щодо мінімізації корупційних ризиків потребує подальшої активної участі МОЗ.

Нагадаємо, 12 травня набув чинності наказ МОЗ України від 08.04.2023 р. № 668, яким внесено зміни до Порядку припинення дії реєстраційного посвідчення на лікарський засіб (далі — Порядок), затвердженого наказом Міністерства від 05.08.2020 р. № 1801. Зміни стосуються питання накладення санкцій шляхом заборони лікарських засобів через збройну агресію проти України.

Надані восени 2022 р. рекомендації НАЗК стосувалися внесення змін не тільки до наказу МОЗ України від 05.08.2020 р. № 1801, а й до Закону України «Про лікарські засоби» та Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів і розмірів збору за їх державну реєстрацію (перереєстрацію), затвердженого постановою КМУ від 26 травня 2005 р. № 376.

«Враховуючи зазначене, не можна виключати, що вказаний механізм в подальшому може використовуватися з порушенням принципів добросовісної економічної конкуренції, антикорупційного законодавства та мати несприятливі наслідки загалом», — зазначають в НАЗК.

В агентстві переконані, що перегляд критеріїв, відповідно до яких МОЗ ухвалює рішення про припинення дії реєстраційного посвідчення на лікарський засіб, залишає можливість для зловживань з боку службових осіб. У зв’язку з цим під дію механізму заборони можуть потрапити й ті лікарські засоби, які не виробляються у рф чи білорусі. Також наразі все ще не передбачено порядку проведення оцінки соціального впливу заборони застосування лікарського засобу після припинення дії реєстраційного посвідчення.

НАЗК закликає МОЗ продовжувати роботу над мінімізацією корупційних ризиків та внести необхідні зміни до вищезазначеного закону та урядової постанови.

За матеріалами nazk.gov.ua/uk/

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті