Які вимоги до зберігання ліків у літній період? Нагадує Держлікслужба

06 Червня 2023 5:58 Поділитися

У зв’язку з настанням літнього періоду та значним підвищенням температури повітря, Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Волинській обл. (далі — Держлікслужба) нагадує керівникам та уповноваженим особам аптечних та лікувально-профілактичних закладів щодо забезпечення належних температурних умов зберігання ліків відповідно до інструкції для медичного застосування під час їх транспортування і зберігання, а також неухильного дотримання вказаних вимог.

Перевезення ліків, що потребують особливих температурних умов зберігання, здійснюється тільки спеціально обладнаним транспортом, оснащеним рефрижераторними установками, які обладнуються пристроями для постійного моніторингу температури або термоконтейнерами.

Також Держлікслужба наголошує на ретельному дотриманні умов зберігання імунобіологічних препаратів, інсулінів та інших ліків, які повинні зберігатися при температурі 2–8 °С:

  • такі ліки слід зберігати та транспортувати з дотриманням відповідних температурних умов «холодового ланцюга», визначених в інструкціях для їх застосування;
  • зберігання препаратів за умови підвищеної температури призводить до зменшення вмісту життєздатних мікробних клітин у живих бактеріальних та вірусних вакцинах та інактивації інсуліну;
  • заморожування сорбованих препаратів призводить до десорбції антигенів, що викликає значне зниження їх імуногенності, порушення фізико-хімічної структури білків, зниження активності діючої речовини (в тому числі інсуліну);
  • недотримання умов зберігання та транспортування може призвести не лише до зниження лікувально-профілактичних властивостей вакцин та анатоксинів, а й до виникнення непередбачених побічних та неспецифічних проявів.

У приміщеннях лікувально-профілактичних закладів, де зберігаються ліки, повинні підтримувати температуру і вологість повітря, які відповідають вимогам інструкції для застосування препарату. Для спостереження за цими параметрами приміщення, де зберігаються ліки, мають бути забезпечені термометрами і гігрометрами, а холодильне обладнання для зберігання ліків оснащено термометрами.

Приміщення для зберігання мають бути обладнані витяжною вентиляцією, якщо це неможливо — кватирками, фрамугами. Окрім того, приміщення варто забезпечити необхідною кількістю стелажів, шаф, холодильників, піддонів, підтоварників з дотриманням необхідних умов освітлення тощо. Забороняється зберігати ліки на підлозі.

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті