Чи можна вживати продукти, які контактували з водою під час затоплення? Роз’яснення МОЗ

15 Червня 2023 11:38 Поділитися

Рівень води у затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС населених пунктах поступово починає знижуватися. Водночас у затоплених квартирах, будинках чи підвалах могли залишитися харчові продукти, які контактували з водою під час затоплення. У зв’язку з цим МОЗ надає роз’яснення, що з ними робити та які з них можна вживати, а які краще викинути.

У Міністерстві наголошують, що передусім варто пам’ятати, що така їжа потребує обережного використання. Тому якщо є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу, — не вживайте її!

При цьому гарантовано необхідно позбутися продуктів:

  • з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • у звичайній, не захищеній від води упаковці;
  • у картонній упаковці;
  • з негерметичною кришкою;
  • консервованих у домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
  • консервованих, якщо у них здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.

Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти!

Слід очистити, промити чистою водою, а ще краще — дезінфікувати все, що використовуватиметься для приготування та прийому їжі.

Для того щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом;
  • промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода чи та, що очищена спеціальними засобами;
  • облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.

Для того щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:

  • видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності;
  • очистіть поверхню від бруду та мулу;
  • помийте упаковки гарячою мильною водою;
  • ополосніть її чистою безпечною водою;
  • промийте окропом;
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб;
  • ці консерви потрібно спожити якомога швидше.

Також у МОЗ наголошують, якщо є підозра, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті