Як гучні заяви зумовлюють аномальний попит на фармацевтичні товари?

30 Червня 2023 5:42 Поділитися

Калію йодид став одним із товарів панічного попиту після того, як російська федерація розпочала повномасштабну війну проти України. Російські війська тимчасово окупували Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) в Енергодарі, і відтоді потенційна небезпека зберігається постійно. Однак певні дії окупантів посилюють рівень загрози, що, безумовно, привертає увагу і широко висвітлюється і коментується в засобах масової інформації (ЗМІ). Посилення загрози аварії або теракту на ЗАЕС впливає на поведінку населення.

Як ми повідомляли, після підриву дамби на Каховській ГЕС 6 червня 2023 р. та активізації повідомлень про можливу небезпеку катастрофи на окупованій ЗАЕС показники аптечного продажу препаратів калію йодиду та дієтичних добавок, що містять йод, різко поповзли вгору. А після заяви Президента України Володимира Зеленського від 22 червня про те, що росія розглядає сценарій теракту на ЗАЕС з викидом радіації, протягом наступних 2 днів з аптек було викуплено препаратів калію йодиду на суму, яка зазвичай реалізується протягом 2 тиж (рис. 1). На ринку дієтичних добавок, що містять йод, ситуація виглядає ще драматичніше (рис. 2).

Рис. 1. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу препаратів калію йодиду у грошовому вираженні із зазначенням темпів зростання/зниження до аналогічного періоду попереднього року*
Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу дієтичних добавок, що містять йод, у грошовому вираженні із зазначенням темпів зростання/зниження до аналогічного періоду попереднього року*

У деяких ЗМІ писали, що українці почали масово купувати ліки від радіаційної небезпеки. Однак як підкреслює МОЗ України, пігулки від радіації не існує. Є засоби, які захищають щитоподібну залозу.

Йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою, що знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань. Йодид калію не потрібно приймати завчасно, він токсичний для організму та не працює як профілактика. Приймати його слід лише у разі аварії, яка відбулася, якщо така вказівка надійшла від органів влади або Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) через офіційні канали. У разі катастрофи населення мають поінформувати про потребу прийому пігулок та місця, де їх можна отримати. За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, МОЗ роздало таблетки йодиду калію жителям прилеглої до ЗАЕС території.

Також МОЗ надало інформацію про те, що слід тримати в домашній аптечці населенню, яке мешкає у 50-кілометровій зоні навколо ЗАЕС. Окрім йодиду калію, в цьому переліку є алюмінієво-антацидні сорбенти, альгінати, а також медичні маски. Аномального сплеску продажу антацидів, альгінатів та масок не відмічено, принаймні одразу після публікації цього переліку.

Водночас за даними ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду, оскільки радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності, а останній діючий енергоблок ЗАЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 р. Тож йодопрофілактика може не знадобитися.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

*Дані аналітичної компанії Proxima Research.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті