Що покласти в аптечку, якщо ви мешкаєте у 50-кілометровій зоні навколо ЗАЕС — інформує МОЗ

26 Червня 2023 10:37 Поділитися

Останнім часом в інформаційному просторі спостерігається активізація повідомлень про можливу небезпеку катастрофи на окупованій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Міністерство охорони здоров’я України продовжує інформувати про те, як підготуватися до можливих надзвичайних подій на ЗАЕС. Що обов’язково має бути у домашній аптечці, якщо ваш населений пункт розташований у радіусі 50 км від ЗАЕС?

Зверніть увагу! Ця інформація стосується лише мешканців 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС і не є релевантною для людей, які живуть поза цим радіусом.

Подбайте, щоб у ваші аптечці були:

1. Калію йодид

Калію йодид використовується, щоб у разі аварії на ядерних об’єктах знизити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу.

Профілактика йодом потрібна лише у випадку аварії, яка відбулася. Йодид калію токсичний для організму та не працює як профілактика.

Приймати потрібну дозу калію йодиду необхідно тільки після офіційного оповіщення! Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади та Державної служби України з надзвичайних ситуацій через засоби масової інформації.

Оптимально прийняти препарат після оповіщення за 6 год і менше до надходження радіоактивної хмари, проте калію йодид залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 год після цього.

У МОЗ не рекомендують прийом препарату через 24 год після надходження хмари.

2. Алюмінієво-антацидні сорбенти

Така група засобів зазвичай містить активну речовину гідроксид алюмінію і використовується для прискорення нейтралізації, зв’язування та виведення радіонуклідів з організму і, таким чином, зниження ризику для здоров’я внаслідок їх надходження.

3. Альгінати 

Активна речовина — натрію альгінат. Він cтворює захисний бар’єр на поверхні рідкого вмісту шлунка. Цей бар’єр запобігає всмоктуванню небезпечних речовин організмом.

4. Маска

Засіб фізичного захисту для зменшення потрапляння в організм небезпечних речовин.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Сергій 26.06.2023 4:50
Чи всім віковим групам населення можно вживати калія йодит?
Євген 27.06.2023 1:26
Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду. Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики! Не слід приймати йодид калію людям старше 40 років, та тим, кому видалили щитовидну залозу. З віком щитовидна залоза перестає поглинати радіоактивний йод, а безконтрольний прийом може завдати серйозної шкоди організму. Кому і в яких дозах потрібно приймати йодиду калію? • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг, • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг, • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг, • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг. Пам"ятайте, що йодид калію токсичний для організму, вживати його до офіційного оповіщення НЕ ТРЕБА.
Марина 30.06.2023 11:53
Все верно по инструкции . А как на счёт людей у кого и так гипертериоз или териотоксикоз ? Йод вообще нельзя .
Максим 30.06.2023 9:20
Чи можете, будь ласка, навести приклади алюмінієво-антацидних сорбентів?
Микола 30.06.2023 9:32
Алюмінієво-антацидні сорбенти - наведіть приклади цих препаратів
Екатерина Горбунова 03.07.2023 10:38
Алюмінієво-антацидні сорбенти - це група засобів, які містять активну речовину гідроксид алюмінію й потрібні для прискорення нейтралізації, зв’язування та виведення радіонуклідів з організму. Альгінати - це препарати, що містять активну речовину альгінат натрію, який утворює захисний бар’єру на поверхні рідкого вмісту шлунку, що запобігає всмоктуванню небезпечних речовин організмом. Для уточнення торгових назв, які містять дані діючі речовини, варто звернутися за консультацією до найближчої аптеки.
Екатерина Горбунова 03.07.2023 10:38
Алюмінієво-антацидні сорбенти - це група засобів, які містять активну речовину гідроксид алюмінію й потрібні для прискорення нейтралізації, зв’язування та виведення радіонуклідів з організму. Альгінати - це препарати, що містять активну речовину альгінат натрію, який утворює захисний бар’єру на поверхні рідкого вмісту шлунку, що запобігає всмоктуванню небезпечних речовин організмом. Для уточнення торгових назв, які містять дані діючі речовини, варто звернутися за консультацією до найближчої аптеки

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті