Українські військові наголошують на необхідності легалізації медичного канабісу

10 Липня 2023 10:36 Поділитися
До початку повномасштабного вторгнення в Україні налічувалося понад 2 млн пацієнтів з епілепсією, онкологічними захворюваннями, хворобами Паркінсона та Альцгеймера, розсіяним склерозом, посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) тощо. Пацієнти з цими захворюваннями потребують ліків на основі медичного канабісу. Повномасштабна війна значно поглибила цю проблему. За попередніми оцінками МОЗ України, близько 4 млн осіб потребуватимуть медикаментозного лікування ПТСР й інших негативних наслідків для психічного здоров’я через війну. Також значна частина військових та цивільних з ампутаціями, тяжкими пораненнями, ПТСР також потребують цих ліків. Тобто наразі вже понад 6 млн пацієнтів потребуватимуть ліків на основі медичного канабісу. Саме тому військова спільнота під час пресконференції в Українському кризовому медіацентрі закликала Верховну Раду України підтримати законопроєкт № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

Нагадаємо, що на необхідності легалізації ліків на основі канабісу наголошував і Президент України під час виступу у Верховній Раді до Дня Конституції України 28 червня. Парламент на найближчому засіданні має розглянути законопроєкт про медичний канабіс.

Олександр Ябчанка, старший лейтенант Збройних сил України, зауважив, що раніше він боровся за доступ пацієнтів до необхідних ліків як представник експертного середовища, наразі він виступає за отримання знеболювальних ліків на основі медичного канабісу як пацієнт. «Після другого поранення я відчуваю постійний ниючий біль. Біль заважає адекватно виконувати задачі. Він не дає ані виспатися, ані тренуватися повноцінно. Наразі повномасштабна агресія рф є найбільшою проблемою в країні, і внаслідок цього дуже багато військових та цивільних мають тяжкі поранення. І це абсурдно, що вони не можуть отримувати необхідні знеболювальні препарати, які б полегшили їх стан. Тож медичний канабіс має бути легалізований в Україні, оскільки в цьому є колосальна потреба з боку пацієнтів».

У свою чергу Дмитро Ісаєв, кандидат біологічних наук, провідний науковий співробітник Науково-дослідного інституту фізіології їм. О.О. Богомольця, підкреслив, що застосування канабіноїдів є ефективним у лікуванні понад 50 патологічних станів. Наразі медичний канабіс легалізований у 56 країнах світу — у тому числі у десятках країн ЄС, Канаді, Великій Британії та США. Ліки на основі медичного канабісу застосовуються під строгим контролем лікаря. Щороку це рятує та позбавляє болю тисячі пацієнтів. А от канабіоїдної епідемії у жодній з цих країн офіційно не зареєстровано (на відміну від опіоїдної).

«Дослідження, результати якого опубліковані в британському Journal of Affective Disorders у 2020 р., свідчить про те, що препарати на основі медичного канабісу ефективно зменшують вираженість симптомів ПТСР на понад 50% — заявив Сергій Усенко, полковник медичних сил України, кандидат наук, голова Спілки військових медиків України. — Медичний канабіс може допомогти тим, хто пройшов війну і страждає від ПТСР. У такому стані люди часто шукають можливості заспокоїтися, знизити тривожність, подолати панічні атаки чи просто забути важкі спогади. Через це вони можуть вдаватися до алкоголю чи наркотиків. Ці засоби лише підвищують тривожність, ризик розвитку депресії та втрати соціальних зв’язків. Натомість медичний канабіс заспокоює, але не впливає на поведінку чи здоров’я, як це робить алкоголь», — додав спікер.

Ігор Холодило, військовослужбовець, військовий психолог, ветеран Антитерористичної операції, зауважив, що на сьогодні в Україні, на жаль, немає статистики щодо суїцидів серед військових та ветеранів. Також невідомо, скільки ветеранів потрапляють у пастку алкогольної чи наркотичної залежності, яка також може закінчитися самогубством. Проте статистичні дані США щодо ветеранів війн свідчать, що у середньому відбувається 22 суїциди щодня. І це те, з чим ми всі можемо стикнутися або переживаємо це вже зараз. А тому необхідно допомогти військовим пережити наслідки бойового та посттравматичного стресу. Основою цієї допомоги можуть стати психотерапія та її медикаментозний супровід. На думку доповідача, Україна повинна мати весь наявний у світі спектр препаратів, які можуть допомогти нашим військовим, ветеранам та цивільним подолати наслідки війни. З урахуванням того, що значна кількість розвинених країн активно використовують медичний канабіс, ми також обов’язково маємо взяти його на озброєння.

Свою думку висловив і Сергій Дмитрієв, головний капелан командування сил територіальної оборони, зазначивши, що Всеукраїнська рада церков підтримує ухвалення законопроєкту про медичний канабіс, який дозволить виробляти в Україні ліки та лікувати пацієнтів, які того потребують, препаратами на основі медичного канабісу. При цьому таку ініціативу підтримують майже всі представлені в Україні релігійні конфесії. Проти виступають лише представники Української православної церкви московського патріархату.

«Погляд церкви на препарати на основі медичного канабісу однозначний: якщо вони вживаються суто у медичних цілях і немає зловживань — це необхідна і правильна річ», — додав С. Дмитрієв.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото Українського кризового медіацентру

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті