Відпуск ліків за електронним та паперовим рецептом: пам’ятка фармацевтам

14 Липня 2023 11:39 Поділитися

МОЗ України оприлюднено роз’яснення для фармацевтичних працівників щодо відпуску лікарських засобів за електронним рецептом (е-рецепт). У Міністерстві зазначають, що від початку 2023 р. в українських аптеках погашено 6 млн е-рецептів, функціонал яких постійно розвивається, а груп ліків, які можна отримати за е-рецептом, стає дедалі більше.

Відпуск ліків за власні кошти пацієнта

З 1 квітня 2023 р. запрацював е-рецепт на всі рецептурні ліки за власні кошти пацієнта. При цьому перелік рецептурних ліків, як і правила їх відпуску в аптеці, не змінилися.

Для поступового переходу на е-рецепт, у пацієнтів з 1 квітня є можливість особисто обрати, який тип рецепта для нього зручніший — паперовий чи електронний.

Також пацієнти можуть отримати у лікаря інформаційну довідку, яка є допоміжним документом для пацієнта, що містить інформацію про ліки, їх дозування, тривалість та спосіб прийому. Для відпуску ліків за е-рецептом пацієнту не обовʼязково предʼявляти інформаційну довідку, достатньо назвати лише номер рецепта та код його погашення, які пацієнт отримав у смс-повідомленні.

Інформаційна довідка не прирівнюється до рецепта. Відповідно, фармацевту також не потрібно засвідчувати її власною печаткою після відпуску ліків.

Як і раніше, продовжують діяти винятки для відпуску е-рецептів — для регіонів, де йдуть бойові дії, а також придбання ліків волонтерами для потреб медичного фронту — у цих випадках ліки можна придбати без рецепта лікаря.

Відпуск ліків, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки»

З 1 липня 2023 р. ліки за програмою реімбурсації знову почали відпускатися лише за е-рецептом. Разом із тим на прохання пацієнта лікар зможе додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт.

В МОЗ наголошують, що е-рецепт дозволяє більш ефективно управляти програмою «Доступні ліки», оцінювати, які запити та потреби є на рівні держави, і, відповідно, більш ефективно розподіляти бюджетні кошти.

Паперовий рецепт поряд з електронним у рамках програми «Доступні ліки» продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії.

Відпуск лікарських засобів, вартість яких відшкодовується у рамках місцевих програм

Міністерство звертає увагу, що за паперовими рецептами продовжують відпускатися рецептурні ліки в рамках пільгових програм, зокрема, і за постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303.

Разом із тим невдовзі відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів згідно з постановою № 1303, також буде здійснюватися за е-рецептом.

Для цього в електронній системі охорони здоровʼя будуть реалізовані відповідні налаштування.

Так, усі без винятку пацієнти, які проходять складне лікування та потребують знеболення, зможуть отримувати рецепт на такі ліки у більш зручний для них спосіб.

Відпуск ліків екстемпорального виготовлення

Ліки екстемпорального виготовлення, як і раніше, відпускатимуться за паперовими рецептами.

МОЗ нагадує, що правила зберігання паперових рецептів залишаються без змін. Паперові рецептурні бланки форми ф-1 та ф-3 зберігаються в аптеках відповідно до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті