МОЗ пропонує створити в аптеках постійні пункти щеплень

14 серпня МОЗ України оприлюднено для громадського обговорення проєкт наказу відомства «Про затвердження змін до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень» (далі — проєкт наказу).

Проєктом пропонується внести зміни до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 р. № 595.

Отже, змінами передбачається створення постійних пунктів щеплень, які розміщуватимуться також і в аптечних закладах. Для цього суб’єкту господарювання, окрім наявності ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі ліками, потрібно буде отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (для проведення профілактичних щеплень).

Разом з тим у пунктах щеплень для здійснення вакцинації пропонується залучати і фармацевтичних працівників (фармацевт, клінічний фармацевт), які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання домедичної допомоги при невідкладних станах. Якщо фармацевтичний працівник не пройде спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, його не буде допущено до проведення щеплень.

Також проєктом акта пропонується додати обов’язки фармацевтичних працівників щодо проведення щеплень, а саме здійснювати:

  • медичний огляд перед щепленнями;
  • відповідний запис у медичній документації про дозвіл на проведення щеплення;
  • нагляд за особою, якій буде проведено щеплення, протягом не менше 30 хв після процедури;
  • оформлення факту відмови особи від проведення щеплень;
  • інформування:
    • у дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладах батьків або осіб, що їх замінюють, про проведення імунізації дітей, які підлягають профілактичному щепленню;
    • запрошувати до лікарень або до місця надання медичних послуг фізичною особою — підприємцем осіб, які підлягають щепленню, у день, визначений для проведення відповідної процедури.

Нагадаємо, 12 липня МОЗ оприлюднено проєкт змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, яким також пропонувалося залучати фармацевтичних працівників до проведення профілактичних щеплень.

Зауваження та пропозиції приймаються Департаментом громадського здоров’я МОЗ України протягом 30 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7,  e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*