Примусове ліцензування на рівні ЄС: чи призведе критика фармвиробників до перегляду пропозиції?

22 Серпня 2023 4:39 Поділитися

План дій Європейської комісії щодо прав інтелектуальної власності визначає декілька сфер патентного права для подальшого вдосконалення та гармонізації. Одним із них є примусове ліцензування (compulsory licensing).

Як пояснює Єврокомісія, пандемія коронавірусу висвітлила важливе питання: як зберегти стимули для інновацій, одночасно забезпечуючи швидкий доступ до надзвичайно важливих медичних технологій під час кризи навіть за відсутності добровільних угод. Патентне право пропонує рішення у вигляді примусового ліцензування. Цей механізм надає можливість уряду дозволити третій стороні використовувати винахід без дозволу власника права інтелектуальної власності за певних умов. Як вважає Європейська комісія, примусове ліцензування може стимулювати укладення добровільних угод з одного боку, а також уможливлювати виробництво продукції, необхідної для подолання кризи, за відсутності (відповідних) добровільних угод — з іншого. На даний момент немає загальноєвропейського гармонізованого підходу до примусового ліцензування для внутрішнього ринку, включно з європейськими патентами з унітарною дією. Натомість існує ціла низка різних національних правил і процедур щодо примусового ліцензування, які не мають достатньої територіальної дії, оскільки продукція, вироблена за примусовою ліцензією в одній державі або не може постачатися в іншу державу, або може постачатися лише в обмеженій кількості. Національні процедури також відрізняються одна від одної, а ухвалення рішень не координується на рівні ЄС, що обмежує можливість покладатися на внутрішній ринок та гарантувати постачання по всій території ЄС.

Європейська федерація асоціацій фармацевтичних виробників (EFPIA) висловила свою позицію з цього приводу. З одного боку, організація підтримує рух до спрощення та гармонізації, однак пропозиція щодо примусового ліцензування на рівні ЄС може бути використана для широкого анулювання прав інтелектуальної власності, що викликає занепокоєння щодо стабільності режиму інтелектуальної власності в Європі. EFPIA підкреслює, що примусове ліцензування є крайнім засобом. Пандемія COVID-19 показала, що саме добровільне, а не примусове ліцензування дозволило протягом року розробити та випустити на ринок вакцини для профілактики хвороби та у короткі терміни збільшити виробничі потужності, так що пропозиція швидко перевищила попит. Запровадження примусового ліцензування на рівні ЄС може підірвати довіру до стабільності системи інтелектуальної власності регіону, сформувати у компаній та інвесторів думку про те, що європейська система інтелектуальної власності не є передбачуваною чи стабільною та нашкодити інноваціям, які вкрай потрібні у разі настання кризи у сфері охорони здоров’я.

Критичну позицію EFPIA стосовно загальноєвропейського примусового ліцензування підтримала її американська колега — Асоціація дослідників та виробників фармацевтичної продукції США (PhRMA). Також деякі великі фармацевтичні компанії висловили критику, посилаючись на позитивну роль патентів у стимулюванні виробництва вакцин під час пандемії COVID-19.

Як вважають фахівці аналітичної компанії GlobalData, негативна реакція з боку великих фармацевтичних торговельних асоціацій може призвести до подальшого перегляду пропозиції. «Реакція фармацевтичної галузі на цю ініціативу була надзвичайно негативною. Зокрема, викликає занепокоєння питання щодо визначення надзвичайних ситуацій, яке залишається нечітким у законодавстві, — коментує Джей Пател, аналітик компанії. — Ще є можливість для змін. Пропозиція ще не фіналізована і остаточна версія, яка буде представлена після виборів до Європейського парламенту наступного року, може включати поступки для галузі. Окрім того, Європейський парламент та Рада ЄС матимуть можливість вносити зміни до ухвалення законодавства. Однак після ухвалення відповідного нормативного документа та введення в дію можливості подальшого перегляду в законодавчих органах держав-членів не буде».

За матеріалами www.globaldata.com, ec.europa.eu, www.efpia.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті