МОЗ пропонує розширити сферу застосування електронного каталогу при закупівлях медичними замовниками ліків та медичних виробів

9 жовтня МОЗ України оприлюднено для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації медичних закупівель» (далі — проєкт постанови).

Проєктом акта запропоновано внести зміни в наступні нормативно-правові акти:

  1. Постанову КМУ від 25.03.2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

Державні та комунальні медичні заклади, що частково або повністю фінансуються з державного та місцевого бюджетів (зокрема ті, які матимуть укладені договори про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій (далі — ПМГ), а також місцеві державні/військові адміністрації та їх структурні підрозділи (далі — медичні замовники)), здійснюватимуть закупівлі ліків, що зареєстровані в Україні та включені до Національного переліку основних лікарських засобів  і виробів медичного призначення (далі — Нацперелік) із використанням механізму електронного каталогу Прозорро Маркет.

Разом з тим медичні заклади, за умови задоволення повного обсягу потреби в лікарських засобах, включених до Нацпереліку, що підтверджуватиметься відповідними розрахунками, зможуть здійснювати закупівлі ліків, які відсутні в Нацпереліку, однак за умови, якщо їх діючі речовини або їх комбінації включені до стандартів медичної допомоги або клінічних протоколів, які затверджуватимуться МОЗ України.

  1. Уточнити обов’язки надавача медичних послуг, визначених Типовою формою договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженою постановою КМУ від 25.04.2018 р. № 410.

Надавач зобов’язуватиметься використовувати для надання медичних послуг ліки та медичні вироби, що дозволені до застосування в Україні, та забезпечувати повну потребу пацієнтів у відповідних препаратах, включених до Нацпереліку.

  1. Постанову КМУ від 14.09.2020 р. № 822 «Порядок формування та використання електронного каталогу» (далі — Порядок).

Запропоновано передбачити необхідність використання стандартних проєктів договорів при закупівлі ліків та медичних виробів, які будуть обов’язковими для замовників, та унеможливити закупівлі ліків та медичних виробів за їх торговельними назвами, оскільки це, серед іншого, може необґрунтовано дискримінувати окремих виробників, зокрема національних.

Проєкт стандартного договору створюватиметься адміністратором електронного каталогу та не повинен буде містити:

  • кваліфікаційних критеріїв (вимог);
  • додаткових вимог до предмета закупівлі;
  • вимог, що суперечать специфікаціям товару в електронному каталозі, зокрема торговельних назв ліків та медичних виробів.

Зміни до Порядку зумовлені виявленими зловживаннями медичних замовників під час перших 2 міс реалізації постанови КМУ від 07.07.2023 р. № 686.

  1. Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 р. № 1178.

Змінами запропоновано розширити перелік обов’язкових до закупівлі медичними замовниками через електронний каталог ліків та медичних виробів. Перелік препаратів сформовано за результатами опрацювання інформації про обсяги продажів ліків медичним замовникам у 2022 р. та за 7 міс 2023 р. Отже, до лікарських засобів рекомендовано додати (або розширити вже наявний перелік) препарати:

  • що впливають на травну систему;
  • для лікування захворювань серцево-судинної системи;
  • для терапії захворювань шкіри;
  • гормональні ліки для системного прийому;
  • проти мікобактерій;
  • прямі противірусні ліки;
  • при опіоїдній залежності;
  • інсуліни та інші лікарські засоби, які застосовують для лікування діабету;
  • інсуліни та аналоги швидкої, тривалої дії;
  • комбінації інсулінів середньої та тривалої дії з інсулінами швидкої дії;
  • вітаміни та мінерали тощо.

Щодо медичних виробів, до них запропоновано включити, зокрема:

  • розхідні матеріали, які найчастіше закуповують медичні замовники (катетери, зонди, труби і дренажі тощо);
  • медичні вироби, що використовують у травматології та нейрохірургії;
  • для лікування хворих із серцево-судинними захворюваннями;
  • для проведення променевої терапії;
  • медичні вироби для догляду за пацієнтами тощо.

Зауваження та пропозиції приймаються Департаментом медичних послуг Міністерства охорони здоров’я протягом 15 днів з дня оприлюднення в письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті