Постанова КМУ від 17.03.2023 р. № 232

17 Березня 2023 11:12 Поділитися

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 17.03.2023 р. № 232

Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році

Кабінет Міністрів України постановляє:

  1. Внести до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1464 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році» (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4, ст. 307), зміни, що додаються.
  2. Міністерству охорони здоров’я разом з Національною службою здоров’я і Донецькою, Запорізькою, Луганською та Херсонською обласними військовими адміністраціями провести аналіз діяльності надавачів медичних послуг за пакетом «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на тимчасово окупованій території», організації ними медичної допомоги населенню, зокрема здійснити верифікацію інформації про працівників, які працюють за фактичною адресою надання медичних послуг такими надавачами, та ефективності здійснення оплати за зазначеним пакетом медичних послуг.

Міністерству охорони здоров’я до 1 травня 2023 р. поінформувати Кабінет Міністрів України та Міністерство фінансів про результати аналізу, подати в разі потреби пропозиції щодо внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1464.

  1. Національній службі здоров’я забезпечити до 1 червня 2023 р. актуалізацію адрес місць надання медичних послуг, зазначених у договорах про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з надавачами медичних послуг, що надають первинну медичну допомогу.
  2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 березня 2023 року.

Прем’єр-міністр України   Д. Шмигаль

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 17 березня 2023 р. № 232

ЗМІНИ,

що вносяться до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році

  1. В абзаці четвертому пункту 13 слово і цифри «главах 2-37» замінити словом і цифрами «главах 1-37».
  2. Доповнити Порядок пунктом 14-1 такого змісту:

«14-1. До запланованої та фактичної вартості медичних послуг, які передбачені главою 1 розділу II цього Порядку та надаються за договорами про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, які укладені із надавачами медичних послуг, місця надання медичних послуг яких станом на 28 лютого 2023 р. розташовані на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України згідно з переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначеним Мінреінтеграції, застосовується коефіцієнт 0.».

  1. У пункті 149 слова і цифри «, та не мають договір з первинної медичної допомоги відповідно до глави 1 розділу II цього Порядку» виключити.
  2. Пункт 150 викласти в такій редакції:

«150. Тариф за пакетом медичних послуг «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на тимчасово окупованій території» визначається як глобальна ставка на місяць.

Глобальна ставка на місяць розраховується як мінімальне значення із:

суми добутків ставки, кількості працівників відповідної категорії (фактично зайнятих штатних одиниць в закладі охорони здоров’я) та коригувального коефіцієнта – 1,22;

суми щомісячного фонду оплати праці (без нарахувань) та нарахування на оплату праці відповідно до інформації про оплати та витрати на забезпечення медичного обслуговування за програмою медичних гарантій, поданої надавачем медичних послуг відповідно до вимог пункту 28 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (Офіційний вісник України, 2018 р., № 45, ст. 1570; 2020 р., № 2, ст. 59; 2021 р., № 82, ст. 5250), станом на перше число місяця, що передує місяцю подання пропозиції.

Кількість працівників відповідної категорії (фактично зайнятих штатних одиниць в закладі охорони здоров’я) для розрахунку глобальної ставки дорівнює кількості, яка зазначена в пропозиції, але не більше ніж кількість працівників відповідної категорії відповідно до інформації про оплати та витрати на забезпечення медичного обслуговування за програмою медичних гарантій, поданої надавачем медичних послуг відповідно до вимог пункту 28 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410, станом на перше число місяця, що передує місяцю подання пропозиції.

Ставка для відповідної категорії працівників становить:

для лікарів (крім лікарів-інтернів) та професіоналів з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я – 20000 гривень;

для посад молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівців з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства – 13500 гривень;

для керівників закладів охорони здоров’я та керівників структурних підрозділів цих закладів – 26000 гривень;

для інших працівників та лікарів-інтернів – 6700 гривень.

Глобальна ставка на місяць не може перевищувати 1/n загальної вартості договорів (станом на 31 грудня 2022 р.) з НСЗУ у 2022 році, де n – кількість місяців строку дії договору. До розрахунку не включається вартість договору за пакетом медичних послуг «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги».».

  1. Пункт 152 викласти в такій редакції:

«152. Фактична вартість за пакетом медичних послуг «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на тимчасово окупованій території» за місяць, що надаються за кожним договором, дорівнює глобальній ставці на місяць, але не більше мінімального значення із:

суми щомісячного фонду оплати праці (без нарахувань) та нарахування на оплату праці відповідно до інформації про оплати та витрати на забезпечення медичного обслуговування за програмою медичних гарантій, поданої надавачем медичних послуг відповідно до вимог пункту 28 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (Офіційний вісник України, 2018 р., № 45, ст. 1570; 2020 р., № 2, ст. 59; 2021 р., № 82, ст. 5250), станом на перше число місяця, що настає за звітним періодом;

суми добутків ставки, кількості працівників відповідної категорії (фактично зайнятих штатних одиниць в закладі охорони здоров’я) станом на перше число місяця, що настає за звітним періодом, та коригувального коефіцієнта – 1,22.

Кількість працівників відповідної категорії (фактично зайнятих штатних одиниць в закладі охорони здоров’я) для розрахунку фактичної вартості медичних послуг дорівнює кількості, яка зазначена в пропозиції, але не більше ніж кількість працівників відповідної категорії відповідно до інформації про оплати та витрати на забезпечення медичного обслуговування за програмою медичних гарантій, поданої надавачем медичних послуг відповідно до вимог пункту 28 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410, станом на перше число місяця, що передує місяцю подання пропозиції.».

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті