Сьогодні проходить Форум «ФАРМЕКСПЕРТ 2023»

30 Листопада 2023 2:35 Поділитися

Сьогодні у Києві проходить Форум «ФАРМЕКСПЕРТ 2023», метою якого є формування спільного бачення ключових етапів та строків реформування вітчизняного фармацевтичного ринку в процесі євроінтеграції України. У форумі беруть участь представники центральних органів влади, фармацевтичних компаній, аптечних мереж, профільних асоціацій та громадських організацій.

В урочистому відкритті форуму взяв участь і радник міністра охорони здоров’я України, ексзаступник міністра охорони здоров’я Польщі, експерт у галузі охорони здоров’я Кшиштоф Ланда, який у своїй промові наголосив, що:

  • створення єдиного органу державного контролю (ОДК) у фармацевтичній галузі принесе великі зміни, які дадуть можливість оптимізувати регуляторні процеси;
  • розроблене технічне завдання із впровадження ОДК відповідає європейським вимогам і дозволить створити в Україні незалежну, фінансово спроможну структуру європейського зразка.

Також він додав, що світ готовий допомагати Україні із впровадженням європейських практик, залучивши необхідну технічну та консультативну допомогу.

Заступник міністра охорони здоров’я України з питань євроінтеграції Марина Слободніченко презентувала присутнім дорожню карту створення ОДК: її місії, візію, структуру, цінності та функції, джерела фінансування, очікування щодо строків початку роботи. Так, передбачається, що новостворена структура об’єднає:

  • державну реєстрацію лікарських засобів;
  • технічне регулювання медичних виробів;
  • технічне регулювання косметики;
  • експертизу у сфері реєстрації лікарських засобів;
  • експертизу матеріалів клінічних випробувань лікарських засобів;
  • фармаконагляд;
  • усі повноваження з контролю, нагляду, ліцензування, які наразі здійснюються Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба).

Орієнтовний строк початку роботи нового органу — 1 січня 2025 р., повноцінний запуск усіх функцій — 1 січня 2026 р.

Голова Держлікслужби Роман Ісаєнко ознайомив учасників Форуму з основними результатами, напрямами, обсягами роботи та потенціалом Держлікслужби в системі єдиного регуляторного органу.

У свою чергу, директор ДП «Державний експертний центр МОЗ України» Михайло Бабенко детально розповів про функції, які перейдуть до ОДК, завдання, які потребують виконання у перехідний період, основні напрацювання, фаховий та експертний рівень, які варто зберегти, презентував міжнародний досвід та євроінтеграційні напрацювання.

Детальніше про результати заходу читайте на шпальтах «Щотижневика АПТЕКА» — інформаційного партнера форуму.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті