Програма реімбурсації покращила доступ пацієнтів до ліків — результати дослідження

23 Січня 2024 11:15 Поділитися

Програму реімбурсації «Доступні ліки» запроваджено в 2017 р., а з 2019 р. цю програму адмініструє Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Наразі майже 4,5 млн пацієнтів отримали «Доступні ліки» безоплатно або з доплатою. У 2023 р. понад 2,17 млн пацієнтів скористалися програмою реімбурсації. По всій країні близько 14 тис. аптек мають договір із НСЗУ та отримують відшкодування повної або часткової вартості лікарських засобів.

Програма реімбурсації постійно розширюється новими препаратами і наразі включає 515 торговельних назв лікарських засобів та медичних виробів.

За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, за понад 5 років роботи програма «Доступні ліки» довела свою потрібність. «Наступний етап, над яким ми активно працюємо — територіальна доступність програми: щоб отримати ліки в межах програми можна було і у віддалених громадах, тобто сільській місцевості та на прифронтових територіях. Для цього уряд створив умови для роботи мобільних аптечних пунктів: перший днями вже запрацював на Харківщині. Сподіваюся, що все більше представників аптечного ринку долучатиметься до цієї ініціативи, і з часом вони працюватимуть по всій країні. Також працюємо з АТ «Укрпошта» щодо запуску пілотного проєкту», — зауважив він.

Також відповідно до результатів дослідження, проведеного за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), понад 80% пацієнтів мають досвід використання програми тривалістю понад рік. Ті, у кого є досвід використання програми більше ніж 2 роки, повідомляють про позитивні зміни, такі як електронні рецепти, розширений список ліків та зручність придбання повного курсу лікування одночасно.

Попри зростання цін на препарати, відсоток, який відшкодовує держава, залишається незмінним. Майже 2/3 опитаних зазначили, що програма покращила доступ пацієнтів до ліків. Деякі з них сподіваються, що програма також знизила відсоток самолікування у хворих, які раніше не могли дозволити собі придбання препаратів. Майже 80% опитаних відчули зниження витрат на терапію під час використання програми.

Також 77% лікарів вважають, що програма покращила доступ пацієнтів до ліків. Зокрема, вони зазначали, що тепер пацієнти можуть проходити повний курс лікування і контролювати свої хронічні хвороби. Окрім того, лікарі відмічають, що програма підвищує мотивацію пацієнтів пройти лікування, оскільки вони знають, що препарати гарантовано будуть.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті