FDA схвалило першу генну терапію рідкісного дитячого захворювання

19 Березня 2024 11:56 Поділитися

Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами (Food and Drug Administration — FDA) видало компанії Orchard Therapeutics дозвіл на маркетинг Lenmeldy (атидарсаген аутотемцел), першої генної терапії, призначеної для лікування дітей з метахроматичною лейкодистрофією (МЛД; metachromatic leukodystrophy):

  • передсимптомною пізньою інфантильною;
  • передсимптомною ранньою ювенільною;
  • початковою симптоматичною ранньою ювенільною.

Метахроматична лейкодистрофія — це виснажливе рідкісне генетичне захворювання, що вражає головний мозок і нервову систему. Воно викликане дефіцитом ферменту під назвою арилсульфатаза А (АРСА), що призводить до накопичення сульфатидів (жирових речовин) у клітинах. Це накопичення викликає пошкодження центральної та периферичної нервової системи, що проявляється втратою рухової, когнітивної функцій та ранньою смертю. За оцінками, МЛД уражує одну з кожних 40 000 осіб у Сполучених Штатах. Немає ліків від МЛД, і лікування зазвичай зосереджується на підтримувальній терапії та лікуванні симптомів.

Атидарсаген аутотемцел — це препарат для одноразової індивідуальної інфузії, виготовлений з власних гемопоетичних (кров’яних) стовбурових клітин пацієнта, які були генетично модифіковані для включення функціональних копій гена АРСА. Модифіковані стовбурові клітини трансплантують назад пацієнту, де вони приживаються та розмножуються в кістковому мозку. Модифіковані стовбурові клітини постачають організм мієлоїдними (імунними) клітинами, які виробляють фермент АРСА, що допомагає руйнувати шкідливе накопичення сульфатидів і може зупинити прогресування МЛД. Перед лікуванням пацієнти повинні пройти високодозову хіміотерапію.

Безпеку та ефективність препарату оцінювали на основі даних 37 дітей, які отримували його у двох відкритих клінічних дослідженнях з однією групою та в програмі розширеного доступу. Дітей, які отримували лікування, порівнювали з такими, які не отримували його (природна історія). Первинною кінцевою точкою ефективності було виживання без серйозних рухових порушень, визначене як проміжок часу від народження до першого випадку втрати рухової здатності та втрати можливості сидіти без підтримки або смерті. У дітей з МЛД лікування суттєво знижувало ризик серйозних рухових порушень або смерті порівняно з дітьми, які не отримували лікування. Усі діти з передсимптомною пізньою інфантильною МЛД, які отримували терапію, були живі у віці 6 років порівняно з лише 58% дітей у групі природного лікування. 71% дітей віком 5 років, які отримували лікування, могли ходити без сторонньої допомоги. 85% дітей, які отримували лікування, мали нормальний показник IQ, про що не повідомлялося у дітей, які не отримували лікування. Крім того, діти з передсимптомною ранньою ювенільною та початковою симптоматичною ранньою ювенільною МЛД проявили уповільнення моторних та/або когнітивних захворювань.

Найпоширенішими побічними ефектами препарату є лихоманка та низька кількість лейкоцитів, виразки в роті, респіраторні інфекції, висипи, вірусні інфекції, лихоманка, шлунково-кишкові інфекції та збільшення печінки. Лікування також може бути пов’язане з утворенням тромбів або енцефалітом. Існує потенційний ризик розвитку лейкозу, пов’язаного з цим лікуванням; однак у пацієнтів, які отримували генну терапію, випадків не відмічали. Пацієнти, які отримують препарат, повинні проходити довічне спостереження на наявність гематологічних злоякісних новоутворень.

Заявка отримала статус «Пріоритетний огляд» (Priority Review), «Ліки-сироти» (Orphan Drug), «Рідкісні дитячі захворювання» (Rare Pediatric Disease) та «Прогресована терапія регенеративної медицини» (Regenerative Medicine Advanced Therapy — RMAT).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.fda.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті