Реформа фармсектору залежить від інтеграції України в охорону здоров’я ЄС — Марина Слободніченко

Регулярний діалог України з державами-членами та відповідними інституціями Європейського Союзу (ЄС) щодо реформування фармсектору (імплементування законодавства ЄС та створення нового єдиного регуляторного органу відповідно до кращих європейських стандартів) на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів роботи Міністерства. Про це Марина Слободніченко, заступниця міністра охорони здоров’я України з питань євроінтеграції, зазначила під час першого засідання робочої групи МОЗ зі стратегічного консультування з питань створення органу державного контролю (ОДК) у фармацевтичному секторі, що слугуватиме як Advisory Board (Консультативна рада).

За її словами, імплементація європейських практик та стандартів в Україні має надважливе значення. Євроінтеграція фармгалузі передбачає як погодження українського законодавства із законодавством ЄС, так і створення єдиного регуляторного органу у фармацевтичному секторі.

«Наша фармацевтична галузь має досить великий потенціал, тож створення єдиного національного регуляторного органу відповідно до кращих європейських стандартів ефективно вплине на її розвиток. Це дасть змогу приєднати національну фармацевтичну систему до єдиної системи регулювання лікарських засобів ЄС.

Крім того, йдеться про необхідність запровадження прозорих правил гри на ринку, забезпечення боротьби з фальсифікатом лікарських засобів та гарантування відповідності європейським цінностям та нормам. Українська система охорони здоров’я готова до обміну досвідом та втілення найбільш релевантних практик ЄС», — наголосила заступниця міністра.

Під час засідання учасники також визначили подальші кроки у створенні ОДК, зокрема:

  • визначення сфери регулювання — лікарські засоби, медичні вироби, косметична продукція, донорство крові та компоненти крові, функціонування системи крові, наркотичні засоби, психотропні речовини й прекурсори тощо;
  • ​забезпечення прозорості роботи — поради щодо побудови правильної прозорої структури роботи органу;
  • баланс між інтересами бізнесу та регуляторного органу в питаннях визначення вартості послуг органу — визначення оптимальної моделі фінансування і калькуляції послуг.

У повідомленні зазначається, що наразі МОЗ активно працює над підготовкою законодавчих актів, необхідних для впровадження реформи. Очікується, що в майбутньому розпочнеться обмін необхідними знаннями та досвідом регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС у рамках реалізації проєкту Twinning тощо.

Додатково: головна мета діяльності Advisory Board у процесі створення ОДК — врахувати позицію та рекомендації міжнародних експертів, залучити європейський та світовий досвід для створення прозорого та незалежного державного органу контролю у фармацевтичному секторі.

За матеріалами та фото moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті