Обсяги продажу ліків в упаковках наближаються до минулорічних показників

03 Травня 2024 5:31 Поділитися
Незважаючи на те що в абсолютних значеннях обсяги аптечного продажу лікарських засобів останніми тижнями залишаються приблизно на одному рівні, темпи їх зростання порівняно із минулим роком сповільнюються. Темпи зростання в грошовому вираженні сповільнюються в середньому на 4% на тиждень. В упаковках темпи зростання також сповільнюються та наближаються до минулорічних показників. Станом на 30.04.2024 р. показники динаміки обсягів роздрібної реалізації препаратів становлять +17% у грошовому та -1% у натуральному вираженні за попередні 7 днів порівняно з аналогічним періодом минулого року, тобто за останні 7 днів обсяги продажу в упаковках нижчі, ніж за аналогічний період минулого року. Це доволі логічно, адже кількість наявного для ринку населення залишається майже незмінною. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

За підсумками 17-го тиж 2024 р. темпи зростання обсягів роздрібної реалізації лікарських засобів становлять +204% у грошовому та +3% у натуральному вираженні. Якщо порівняти із показниками попереднього тижня, то вони дещо нижчі. На 16-му тиж показники зростання становили +24% та +4% відповідно (рис. 1).

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу препаратів з 1-го до 17-го тиж 2024 р.

Динаміка в поденній дискреції свідчить про відносну стабілізацію обсягів аптечного продажу ліків останніми днями. Станом на 30.04.2024 р. зростання в гривневому вираженні становить +18%, а у натуральному — лише +0,25% (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу препаратів з 1.01 до 30.04.2024 р.

У структурі аптечного продажу ліків у розрізі АТС-груп 2-го рівня останніми тижнями фіксується стабілізація частки анальгетиків, продовжується тенденція до зменшення частки антибіотиків і препаратів, що застосовують при застуді та кашлю (рис. 3). Також продовжується тенденція до збільшення частки лікарських засобів груп M01 «Протизапальні та протиревматичні засоби» та С09 «Засоби, що діють на ренін-ангіотензинову систему» у загальній структурі ринку.

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1.01 до 30.04.2024 р.

Середній показник зростання цін на топ-10 товарних позицій лікарських засобів SKU (Stock Keeping Unit — одиниць товарного обліку) станом на 30.04.2024 р. залишається на рівні 3% порівняно з початком року. Однак на окремі препарати зростання ціни сягає 7–8%, але в цілому ціни зростають помірно (рис. 4).

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу в грошовому вираженні з 1.01 до 30.04.2024 р.

Основними факторами зростання обсягів аптечного продажу ліків у грошовому вираженні залишається інфляція, перерозподіл споживання в бік більш дорогих препаратів, а також зростання продажів в упаковках, про що свідчать показники інфляційного індексу, який відображає зміну обсягів аптечного продажу лікарських засобів, за рахунок зміни ціни та індексу заміщення (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка індикаторів зростання ринку препаратів у грошовому вираженні з 1-го до 17-го тиж 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті