2,5 млрд грн. буде витрачено на закупівлі ліків через міжнародні організації — Олександр Квіташвілі

28 вересня 2015 р. у приміщенні прес-центру Кабінету Міністрів України відбувся брифінг Олександра Квіташвілі, міністра охорони здоров’я України, щодо актуальних питань системи охорони здоров’я України.

За словами Олександра Квіташвілі, на сьогодні завершено етап збору замовлень на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів, які планується придбавати за державні кошти.

Міністр повідомив, що препарати, які закуповуватимуться через міжнародні організації, буде поставлено в Україну протягом найближчого місяця залежно від наявності необхідних медикаментів на складах компаній і додав, що загальний обсяг закупівель через відповідні міжнародні організації становитиме 2,5 млрд грн. «З держбюджету заплановано використати близько 2,5 млрд грн. для проведення закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації. Перелік препаратів, які вони будуть закуповувати, вже погоджено. Йдеться про перелік лікарських засобів не тільки вакцин, але й медикаментів для лікування осіб з ВІЛ, СНІД, а також туберкульозом, онкологічними захворюваннями тощо», — зазначив О. Квіташвілі.

Він повідомив, що до кінця дня планує підписати документ про співпрацю з ЮНІСЕФ. «Сьогодні я сподіваюся підписати меморандум з ЮНІСЕФ і до кінця поточного тижня з іншими міжнародними організаціями, у тому числі «Crown Agents» (Великобританія). Як вони кажуть, у них практично все готово. Вони стверджують, що можуть нам надати медикаменти за 2–3 тиж. Думаю, що протягом 1 міс усе, що ми замовимо, вони зможуть завезти. Хоч не на 100%, але частково поставка необхідних медикаментів розпочнеться. Залишилося вирішити останні технічні деталі, а саме, через яку валюту ми можемо все це закуповувати. Після переговорів усі погодилися, що закуповувати необхідні ліки Україна буде в гривнях», — зазначив міністр.

Також міністр підкреслив, що найближчим часом ОПВ-вакцини від поліомієліту буде направлено в регіони. За словами міністра, 24 вересня поточного року на склади ДП «Укрвакцина» МОЗ України надійшла друга партія у кількості 2,2 млн доз вакцин проти поліомієліту ОПВ виробництва Санофі Пастер (Франція).

«Нова партія ОПВ-вакцин французького виробництва, яка надійшла в минулу п’ятницю, якісна. Їх було закуплено для населення України канадським урядом через дитячий фонд ЮНІСЕФ. Ці вакцини до кінця поточного тижня відповідно до наказу МОЗ України, який я маю намір підписати сьогодні або завтра, буде направлено всім областям країни», — повідомив О. Квіташвілі, додавши, що на сьогодні Україна має 3,7 млн доз вакцин.

За його словами, це повністю покриває потребу в цьому році і швидше за все наступні 6 міс у 2016 р. Міністр також зазначив, що в наступному році буде вестися як планова вакцинація, так і щеплення тих дітей, яких не вакцинували вчасно.

Він нагадав, що МОЗ України затвердило план проведення вакцинації проти поліомієліту та проведе 3 раунди імунізації для дітей до 10 років.

«Спалах захворюваності на поліомієліт, який зафіксовано представниками ВООЗ, стався через відсутність проведення відповідного щеплення. Рівень охоплення дітей вакцинацією проти поліомієліту в Україні є вкрай низьким. Торік щеплення отримали лише 49% дітей, за перше півріччя цього року — 14,1%», — підкреслив О. Квіташвілі.

Прим. ред.: Нагадаємо, раніше наше видання повідомляло, що перша партія вакцини ОПВ, закупленої ЮНІСЕФ за кошти канадського Уряду, надійшла в Україну розмороженою та була повторно заморожена за розпорядженням Ігоря Перегинця, заступника міністра охорони здоров’я. Але згідно з інструкцією для медичного застосування вакцини ОПВ, затвердженою МОЗ та опублікованою на сайті МОЗ України у розділі «Державний реєстр лікарських засобів» (http://www.drlz.kiev.ua  — ОПВЕРО), препарат слід зберігати при температурі –20 °С (у морозильній камері). Крім того, згідно з інструкцією вакцину ОПВ не можна заморожувати повторно, якщо її було розморожено. Після розморожування вакцина може зберігатися протягом 6 міс у холодильнику при температурі від 2 до 8 °С.

Щодо спалаху поліомієліту, то українські експерти не підтверджують його. Отже, задля запобігання виникненню спалахів циркуляції поліовірусу вакцинного походження та ризику розвитку, пов’язаного з вакциною паралітичного поліомієліту, значний ризик якого виникає під час використання вакцини ОПВ для першого щеплення, лікарям необхідно дотримуватися національного календаря щеплень, а саме: проводити перші 2 вакцинації інактивованою вакциною ІПВ, а 3-ю та наступні — за допомогою ОПВ.

Відповідаючи на питання стосовно умов впровадження страхової медицини в Україні та вартості страхового полісу, О. Квіташвілі зауважив, що очікувати введення страхової медицини не слід без прийняття всіх змін до 6 законів України, які зазначені в поданому до Уряду пакеті документів. «Якщо ми будемо продовжувати фінансувати за принципом «ліжко-місце» і залишимо радянську модель, то страхової медицини не слід чекати скоро. В Україні необхідно перейти на модель розрахунків за послуги та протокол лікування, над чим наразі працює команда профільного міністерства, тільки за таких умов можливо ввести страховку. Сказати, скільки буде коштувати річний поліс, дуже важко, оскільки це залежить від кількості послуг, які входять до обраного страхового полісу. За результатами опитування різних страхових компаній, представлених в Україні, приблизно сума 1 річного полісу може становити близько 130–150 дол. США», — повідомив міністр.

За його словами, розраховуючи, що бюджет охорони здоров’я складає у нас лише 46 млрд грн. на рік, виходить, що МОЗ України зможе застрахувати за рахунок держави близько 20 млн людей.

Завершуючи захід, міністр охорони здоров’я зазначив, що не відкликав свою заяву про відставку і не виключає, що її буде повторно розглянуто. «Я думаю, що питання про мою подальшу роботу на посаді міністра охорони здоров’я буде ставитися на найближчому пленарному тижні Уряду, тому що я не відкликав свою заяву про відставку», — зауважив міністр, додавши, що він має наміри продовжити діяльність, спрямовану на реформування сфери охорони здоров’я в Україні навіть після звільнення з посади міністра.

Нагадаємо, що питання про відставку міністра виносилося на голосування 4 рази, проте для ухвалення рішення голосів народних депутатів так і не вистачило. Перший раз за відставку О. Квіташвілі проголосували 170 депутатів, другий раз — 222, третій — 216 і четвертий — 220. «Я сподіваюся, що до мого звільнення ми зможемо хоча б у першому читанні прийняти закони. Однак якщо мене звільнять, я буду підтримувати нову команду МОЗ України. Адже підтримувати можна різними шляхами — і через спів­працю з міжнародними організаціями, і шляхом консультування. У людей, які працюють над реформами не тільки в профільному міністерстві, а й, наприклад, у міжнародних організаціях, є величезний досвід проведення реформ у багатьох країнах», — підсумував О. Квіташвілі.

Євгенія Бочерикова,
фото Сергія Бека

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті