Громадські організації, які лобіювали передачу закупівель ліків міжнародним організаціям, звинувачують МОЗ України у саботажі

19 Липня 2016 3:16 Поділитися

Громадські організації, які лобіювали передачу закупівель ліків міжнародним організаціям, звинувачують МОЗ України у саботажіВиконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина, голова правління ГО «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін та головний експерт Антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Ярослав Юрчишин оприлюднили відкрите звернення Прем’єр-міністру України Гройсману В. Б. з проханням втрутитися в процес передачі закупівель ліків міжнародним організаціям на 2016 р. та зупинити штучне блокування МОЗ України нового закупівельного циклу.

«Закупівлі лікарських засобів через міжнародні спеціалізовані організації довели свою ефективність», – стверджують автори звернення хоча станом на 7 липня 2016 р., за даними МОЗ України, у регіони здійснено поставки препаратів, закуплених через міжнародні організації, на загальну суму 1,064 млрд грн, що становить 48% від загальної суми закупівлі. Крім того, процес закупівель лікарських засобів через міжнародні організації у 2015 р. неодноразово піддавався критиці з боку народних депутатів – членів Комітету ВР України з питань охорони здоров’я, зокрема під час засідання, на якому заслуховувався звіт профільного міністерства щодо результатів закупівельної кампанії 2015 р.

«Відповідно до розрахунків, станом на 7 липня 2016 р., у гривневому еквіваленті економія на закупівлях ліків та вакцин у порівнянні з цінами Міністерства охорони здоров’я 2014 р. склала 790 млн грн. Фактично на рахунках спеціалізованих організацій ще залишилося 204 млн грн, які будуть використані для додаткової закупівлі ліків», – йдеться у листі.

Зі свого боку зауважимо, що дані стосовно економії коштів наразі неможливо підтвердити, адже результати закупівель через міжнародні організації за 2015 р. на сьогодні не оприлюднені. Тобто вичерпна інформація щодо вартості ліків закуплених через міжнародні організації у 2015 р., обсягів закупівель, постачальників тощо відсутня. Раніше наше видання аналізувало результати закупівель вакцин через ПРООН й дійшло висновку, що процедура закупівлі не стала прозорішою та ефективнішою в порівнянні з закупівлею, яку провело МОЗ України в попередньому тендерному сезоні.

За словами активістів, з боку МОЗ України чиниться опір щодо продовження процедури закупівель через міжнародні організації у 2016 р. «Наразі відбувається саботаж та затягування передачі закупівель спеціалізованим організаціям всередині Міністерства», – повідомляється у зверненні. «Про це свідчить той факт, що проект угод між МОЗ та міжнародними організаціями, розроблений фахівцями Міністерства та направлений до міжнародних організацій для підписання й роботи у 2016 р., містить низку критичних неузгодженостей», – продовжують автори листа.

У чому ж полягають ці неузгодженості? Виявляється, що «в контрактах йде мова про необхідність поставок 100% препаратів не пізніше 90 днів з моменту підписання контракту». На думку активістів «це є дискримінаційною нормою, оскільки згідно з українським законодавством всі постачальники мають вдвічі більший термін поставок, а саме – 180 днів з моменту оплати».

Незрозуміло, чому автори посилаються на українське законодавство у сфері державних закупівель, адже воно не розповсюджуєься на процес закупівель ліків через міжнародні організації. Зокрема, відповідно до ст. 13 Закона України «Про здійснення державних закупівель» «cпеціалізовані організації, які здійснюють закупівлі, — спеціалізовані фонди, організації та механізми Організації Об’єднаних Націй, Міжнародна асоціація забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівська Агенція Великобританії (Crown Agents), Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання та управління поставками (Partnership for Supply Chain Management), які надають урядам держав та/або центральним органам державної влади послуги з організації та проведення процедур закупівель лікарських засобів, медичних виробів та пов’язаних з цим послуг на підставі відповідних угод та відповідно до внутрішніх правил і процедур таких організацій».

Активісти також звертають увагу на те, що «контактною особою в контрактах вказаний колишній заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець, який вже звільнився з посади» й просять В. Гройсмана «дати особисте доручення в.о. Міністра охорони здоров’я укласти договори з міжнародними організаціями та здійснити перерахування коштів за контрактами до кінця липня».

Таким чином, автори листа, розуміючи що міжнародні організації ще не завершили процес закупівель 2015 р., просять передати їм гроші на закупівлі 2016 р. Вони звинувачують керівництво МОЗ України у недбалому ставленні до зазначених документів й попереджають, що «така недбалість з боку Міністерства охорони здоров’я ризикує призвести до дипломатичного скандалу».

З повним тестом відкритого звернення можна ознайомитися на сайтах громадських організацій, представники яких виступили його авторами.

За матеріалами: patients.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті