У Києві презентовано електронну систему контролю рецептів за програмою «Доступні ліки»

6 грудня 2017 р. у прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція на тему «Пілотне впровадження в Києві системи контролю рецептів і медикаментів за програмою «Доступні ліки». Участь у заході взяли начальник управління охорони здоров’я Дніпровської райдержадміністрації м. Київ Даніель Карабаєв, директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 Дніпровського району м. Київ» Надія Поліванова, директор з розвитку ТОВ «Аптека-Вікторія» Оксана Білоног, директор ТОВ «Медстар Солюшенс» Сергій Куцевляк. Під час прес-конференції було презентовано систему «Електронний рецепт «Медстар», розроблену з метою організації ефективної взаємодії всіх учасників державної програми «Доступні ліки». Вона призначена для автоматизації процесів обліку виписаних рецептів, відпуску ліків в аптеках, формування реєстрів для відшкодування та надання аналітичних звітів. Пілотний проект щодо впровадження системи «еРецепт» стартував у жовтні 2017 р. У ньому взяли участь КНП «ЦПМСД № 4 Дніпровського району м. Київ», аптечна мережа «Аптека-Вікторія» та відділ охорони здоров’я Дніпровського району м. Київ. На даний час у цій електронній системі опрацьовано більше 2 тис. рецептів.

Сергій Куцевляк окреслив головні проблеми програми «Доступні ліки», виділивши наступні: відсутність електронного реєстру ліків, онлайн-моніторингу виданих рецептів і реалізації пільгових ліків, великі витрати часу на опрацювання документів та звітність. Через це виникають труднощі з правильним оформленням рецептів, великі затрати коштів та часу на документообіг внаслідок громіздкої звітності за кожним рецептом, зриви термінів оплати компенсацій тощо.

Спікер переконаний, що всі вказані, а також потенційні проб­леми та ризики можна вирішити впровадженням єдиної системи електронного обліку обігу ліків для учасників програми «Доступні ліки», яка ідентифікує кожного пацієнта і підставу для призначення йому пільгових ліків, кожного лікаря і факт звернення до нього пацієнта-пільговика, кожен рецепт і факт його погашення, кожен препарат і його реалізацію в конкретній аптеці з автоматичною звітністю. При цьому вся вертикаль розпорядників бюджетних коштів отримає в режимі реального часу достовірну статистику і звітність щодо реалізації цієї державної програми.

С. Куцевляк повідомив, що система «Електронний рецепт «Медстар» дозволила оптимізувати процес роботи всіх учасників програми «Доступні ліки»:

  • для управління охорони здоров’я (розпорядника бюджетних коштів) електронна система надає інструменти для ефективного управління державними коштами. Вона дозволяє вести облік аптек, що працюють за програмами, та укладених угод, моніторинг виписаних рецептів та фінансовий моніторинг освоєння бюджетних коштів, баланс розрахунків з аптеками, а також вчасно перерозподіляти кошти за районами, мінімізувати випадки відпуску ліків за пільговими рецептами з порушенням вимог програми;
  • для лікувальних закладів сервіс забезпечує виписування рецептів та їх реєстрацію (якщо лікар не має ПК), зменшує кількість помилок лікарів при виписуванні рецептів, дозволяє виявляти лікарів, що виписують рецепти з порушенням вимог програми, аналізувати наявність ліків в аптеках, автоматизувати звітність з розпорядником коштів;
  • для аптечних закладів електронна система унеможливлює відпуск препаратів за неправильно виписаним рецептом, забезпечує реєстрацію відпуску препаратів за рецептом, взаєморозрахунки з розпорядниками коштів за кожним рецептом, зменшує кількість помилок провізора при обліку рецептів і відпуску препаратів, скорочує час на обслуговування рецепта, дозволяє вести статистику щодо кількості відпущених ліків за державною програмою в реальному часі.

С. Куцевляк додав, що у системі «Електронний рецепт «Медстар» використовується електронний реєстр пільгових ліків на базі унікального коду лікарських засобів, розробленого для Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. За окремими протоколами (API) лікувальні та аптечні заклади можуть здійснювати автоматизований обмін даними, використовувати коди препаратів для власного товарно-матеріального обліку та інших потреб. Система надає доступ до даних призначень лікарям, фармацевтам, розпорядникам коштів і при цьому захищена від проникнення сторонніх осіб.

Для якісного та швидкого впровадження системи «Електронний рецепт «Медстар» на базі КНП «ЦПМСД № 4 Дніпровського району м. Київ» було організовано навчальний центр, за час роботи якого навички роботи в електрон­ній системі отримали близько 300 лікарів та реєстраторів закладів охорони здоров’я Дніпровського району Києва.

Даніель Карабаєв зауважив, що автоматизація системи контро­лю рецептів та виписаних ліків дозволяє покращити комунікацію між усіма учасниками програми «Доступні ліки»: пацієнтом, лікувальним та аптечним закладами, розпорядником бюджетних коштів. Це також обумовлює підвищення контролю за витрачанням бюджетних коштів, виписуванням рецептів, відпуском ліків та врешті-решт підвищує якість надання медичної допомоги. «Тестовий режим системи електронних рецептів довів її ефективність та зручність, тому наступного року ми пропонуватимемо аптечним та лікувальним закладам користуватися нею. Це буде перевагою при укладанні угод з аптечними мережами щодо участі в програмі «Доступні ліки», — підкреслив він.

«Завдяки системі «Електронний рецепт «Медстар» можна провести ефективний аналіз кількості виписаних рецептів за кожним пацієнтом, моніторинг схем призначення лікарських засобів, отримувати інформацію щодо наявності препаратів, які відпускаються за пільговими рецептами, в аптечній мережі, оскільки система дозволяє бачити статус рецепта — новий, на забезпеченні, погашений. Також можна отримувати інформацію щодо кількості відшкодованих коштів за виписаними рецептами кожним лікарем кожному пацієнту. Усе це значно спростило звітність, яка формується щомісячно. Позитивним моментом також є можливість відійти від використання стандартних паперових бланків рецептів і перейти на електронні рецепти», — зауважила Надія Поліванова.

Про переваги роботи за новою системою для аптечного закладу розповіла Оксана Білоног, зазначивши, що електронна система дозволила знач­но пришвидшити процес відпуску ліків за рецептами, виписаними в рамках програми «Доступні ліки», та моніторувати рух рецептів та коштів.

Наостанок С. Куцевляк додав, що електрон­на система «Електронний рецепт «Медстар» готова до впровадження в будь-якому аптечному чи лікувальному закладі. «У майбутньому планується запровадити цю систему в усіх аптечних та лікувальних закладах Дніпровського району м. Київ. Загалом кожен регіон України має різні технічні та фінансові можливості щодо запровадження електронної системи обліку та звітності в закладах охорони здоров’я, тому швидкість автоматизації цих процесів різна. Технічно запровадити систему «Електронний рецепт «Медстар» у рамках реалізації програми «Доступні ліки» по всій Україні можливо було б за один рік», — переконаний спікер.

Прим. ред.: керівництво МОЗ України під час публічних виступів щодо поточного стану реалізації програми «Доступні ліки» та подальшого її удосконалення неодноразово наголошувало на намірах запровадити електронні рецепти. Під час одного з брифінгів в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун анонсувала наміри МОЗ України запровадити у наступному році електронні рецепти. Таку новацію можливо буде запровадити в тих регіонах, де є доступ до інтернету й оснащені комп’ютерами лікарі та аптеки, зауважила вона.

Світлана Шелепко,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті