АСОЦІАЦІЯ AMOMD™ РОЗШИРИЛА СФЕРУ ДІЯЛЬНОСТІ: утворено Комітет з дезінфекційних засобів та косметичної продукції

03 Грудня 2019 4:46 Поділитися

АСОЦІАЦІЯ AMOMD– перше і єдине в Україні професійне та соціально відповідальне об’єднання більше 70 національних виробників, імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних виробів нині є розвиненою професійною організацією з міжнародним членством, яка нещодавно відзначила свою 7-му річницю, підбивши регуляторні підсумки поточного року. Вважаємо за доцільне публічно поінформувати спільноту, зокрема й читачів «Щотижневика АПТЕКА», про розширення сфери діяльності Асоціації.

Так, нещодавно рішенням правління Асоціації утворено Комітет Асоціації з дезінфекційних засобів та косметичної продукції — структурний підрозділ Асоціації «Оператори ринку медичних виробів», утворений за окремою спеціалізацією на необмежений термін для виконання постійних функцій без створення юридичної особи.

Правове регулювання діяльності комітетів Асоціації регулюється відповідним Положенням, затвердженим Правлінням у 2014 р. (зі змінами у 2016 та 2019 р.).

При здійсненні своєї діяльності Комітет має такі повноваження:

  • виносити на розгляд правління Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» запити та пропозиції з питань, що знаходяться на розгляді Комітету, направляти такі запити та пропозиції президенту та виконавчому директору Асоціації «Оператори ринку медичних виробів»;
  • самостійно розробляти та виносити на розгляд правління «Оператори ринку медичних виробів»проекти документів (листи, звернення, інформаційні запити тощо) з питань, що знаходяться на розгляді Комітету;
  • приймати на засіданнях Комітету рішення з кола питань, що пов’язані з предметом діяльності Комітету, які є обов’язковими для врахування при висловленні позиції Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» з відповідних питань.

Нагадаємо, що 30 травня 2019 р. на засіданні правління Асоціації прийнято рішення про розширення напрямків роботи Асоціації на інші ринки, зокрема косметичної продукції та дезінфекційних засобів, яке було цілком схвалено на Загальних зборах членів Асоціації за І півріччя 2019 р. – 20 червня.

Серед цілей Комітету — створення сприятливого правого та економічного клімату в зазначеній галузі, зміцнення спільноти учасників ринку та їх ефективна взаємодія, а також реалізація заходів щодо забезпечення власних членів необхідною інформацією про зміни в законодавстві та новини ринку.

Таке рішення було обумовлено трансформацією законодавства щодо косметичних засобів та дезінфекційних засобів, детально проаналізувавши регуляторний та аналітичний стан даних ринків.

Згідно із Планом розроблення технічних регламентів на 2019 р., затвердженим наказом Мінекономрозвитку від 05.03.2019 р. № 347, Міністерством охорони здоров’я України заплановано в поточному році розробити проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію».

Наразі МОЗ України розробляється проект постанови КМУ «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію», який до зміни Уряду пройшов процедуру громадського обговорення. Найближчим часом очікується його повторне винесення на громадське обговорення. Передбачається покласти функції ринкового нагляду за косметичною продукцією на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками за аналогією з медичними виробами, а маркування косметичних засобів буде схожим, як і для медичних виробів.

Стосовно дезінфекційних засобів, то ситуація аналогічна: законодавство в цій сфері теж в очікуванні змін, адже на сьогодні у зв’язку з ліквідацією Державної санітарно-епідеміологічної служби України ця сфера не врегульована, а контролюючі та силові органи систематично інформують про виявлену контрафактну продукцію.

Станом на сьогодні технічне регулювання щодо косметичної продукції та дезінфікуючих засобів не запроваджено. При цьому на мийні засоби з дезінфікуючими властивостями може поширюватися дія Технічного регламенту мийних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2008 р. № 717.

Відповідно до Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 р. № 267, МОЗ здійснює функції технічного регулювання у сфері охорони здоров’я, створення, виробництва, контролю якості та реалізації лікарських засобів та медичних виробів (у тому числі медичних виробів; медичних виробів для діагностики in vitro; активних медичних виробів, які імплантують; лікарських засобів; косметичної продукції; тютюнових виробів) відповідно до закону.

Разом з тим МОЗ затверджує порядки:

  • проведення усіх видів випробування, дослідження, спеціалізованої оцінки в разі проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, гігієнічної регламентації та державної реєстрації небезпечних факторів у нехарчовій продукції, дезінфекційних засобів, а також порядок проведення аналізу небезпечних для здоров’я людини факторів на всіх етапах виробництва та реалізації нехарчової продукції;

затверджує форми:

  • ведення державного реєстру дезінфікуючих засобів.

Учасниками комітетів Асоціації можуть бути діючі члени Асоціації – юридичні особи та фізичні особи — підприємці.

З огляду на зазначене, запрошуємо всі зацікавлені організації, у портфелях яких є дана продукція або планується до виходу, приєднатися до лав членів Асоціації.

З набуттям статусу члена Асоціації компанії будуть надані наступні можливості:

  • за участю і підтримки Асоціації відстоювати свої права і захищати інтереси в органах центральної виконавчої/законодавчої влади;
  • брати участь в реалізації та виступати ініціатором нормативних проектів Асоціації, бути залученими до роботи громадських рад при центральних органах виконавчої влади, а також у спеціалізованих комітетах Асоціації;
  • брати участь у підготовці та розробці проектів нормативно-правових актів, що регулюють сферу медичних виробів;
  • отримувати постійну юридичну та методичну підтримку в регуляторній сфері з боку Асоціації;
  • кожні півроку брати участь у зборах членів Асоціації на безкоштовній основі (формат конференції), на яких Асоціація надає регуляторний зріз активності за звітний період, залучаючи професійних доповідачів, представників профільних центральних органів виконавчої влади, консультантів та експертів;
  • систематично отримувати доступною і зрозумілою мовою потужний інформаційний потік у формі розсилок та електронного видання (дайджесту), зокрема моніторинг змін у законодавстві, що регулює діяльність операторів ринку, аналітичні дані щодо ринку, анонси подій та інші новини;
  • використовувати інформаційний бізнес-простір Асоціації для спілкування та обміну досвідом з колегами;
  • користуватися суттєвими знижками на оплату участі в публічних заходах (конференціях, форумах, круглих столах, семінарах, вебінарах, тренінгах), партнером або співорганізатором яких виступає Асоціація.

Усіх бажаючих долучитися до комітетів Асоціації та стати членом Асоціації просимо звертатися за більш детальною інформацією до прес-служби Асоціації за тел.: +38 (044) 360-63-26, e-mail: [email protected], www.facebook.com/AMOMD.KYIV.UKRAINE.

Будемо раді вам та вашим колегам!

Прес-служба Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» AMOMD

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті