Прес-реліз 08.10.03Комітет з охорони здоров’я

Заступник голови Державної митної служби України Ю.М. Дьомін надіслав листа за № 11/6-13-13018-ЕП від 04.09.2003 р. до начальників регіональних митниць «Про класифікацію медичних засобів, які містять у своєму складі вітаміни або інші сполуки товарної позиції 2936», згідно з яким «… Кількість (масова частка) вітамінів або інших сполук товарної позиції 2936 у лікарському засобі та їх призначення (діюча речовина чи допоміжна) не мають значення для класифікації лікарського засобу у випадку, коли розглядається питання його віднесення до товарних підпозицій 3004 50 чи 3004 90…

Код товару, зазначений у висновках експертів Торгово-промислових палат України або інших установ та у Міжвідомчій базі даних зареєстрованих в Україні лікарських засобів, не носять визначального характеру при класифікації лікарських засобів для цілей митного оформлення…»

Із цього приводу Комітет з охорони здоров’я ЄБА звернувся до Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення МОЗ України з пропозиціями:

•?надати Державній митній службі України експертне роз’яснення стосовно допоміжних речовин, які використовуються у фармацевтичному виробництві (згідно з наказом МОЗ України № 8 від 15.01.2003 р. «Про затвердження переліків допоміжних речовин та барвників, дозволених для застосування у виробництві лікарських засобів, які (лікарські засоби) реєструються в Україні», що зареєстрований у Мін’юсті України за № 69/7390 від 29.01.03 р.) та визначальне значення діючої речовини для класифікації лікарських засобів;

•?сприяти терміновому відкликанню листа заступника голови Державної митної служби України Ю.М. Дьоміна за № 11/6-13-13018-ЕП від 04.09.2003 р. до начальників регіональних митниць «Про класифікацію медичних засобів, які містять у своєму складі вітаміни або інші сполуки товарної позиції 2936» у зв’язку з тим, що його зміст суперечить чинному законодавству та сприяє необгрунтованому збільшенню ставки мита на лікарські засоби товарної підпозиції 3004 90.

Зважаючи на той факт, що регіональні митниці України стали упереджено ставитися до всіх лікарських засобів, класифікованих у товарній підпозиції 3004 90 і намагаються відносити їх до інших товарних підпозицій, згідно з якими ставка мита вища, ніж у підпозиції 3004 90, ми передбачаємо ситуацію, коли затримки постачання лікарських засобів в аптечну мережу можуть спровокувати ажіотажний попит, дефіцит та підвищення цін на них.

Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що МОЗ України і Державна служба лікарських засобів та виробів медичного призначення докладуть максимум зусиль для нормального забезпечення населення України лікарськими засобами та збереження існуючих цін на препарати.

Інформацію про Європейську Бізнес Асоціацію
можна отримати в офісі ЄБА за тел.: (+380 44) 496-06-01)
чи на сайті http://www.eba.com.ua

ВІД РЕДАКЦІЇ?

Згідно із Законом України «Про Митний тариф України» до товарної позиції 2936 включають «Провітаміни та вітаміни природні або отримані в результаті синтезу (включаючи природні концентрати), їх похідні, що використовуються головним чином як вітаміни, суміші цих речовин, у тому числі розчинені або не розчинені в будь-якому розчиннику», а ставка мита встановлена в розмірі 0%; у товарній позиції 3004 50 — «інші лікарські засоби, що містять вітаміни або інші сполуки товарної позиції 2936» ставка мита складає 10% (пільгова) та 20% (повна). В  інших товарних позиціях групи 30 «Фармацевтична продукція» ставка мита складає 0–20%. Таким чином, наприклад, керуючись листом № 11/6-13-13018-ЕП під час розмитнення лікарського засобу, до складу якого входять вітаміни чи інші сполуки товарної позиції 2936 як допоміжна речовина, митники відносять цей лікарський засіб до товарної позиції 3004 50 зі ставкою ввізного мита 10 або 20%.

Варто враховувати мету застосування речовин товарної позиції 2936. Наприклад, у лікарському засобі, що застосовується в  кардіології чи онкології, такі речовини не використовуються як вітаміни.

Недосконалість класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності в розділі «Фармацевтична продукція» далася взнаки під час розгляду цього питання.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті