Лист громадської організації до Прем’єр-міністра України щодо нагальних проблем фармацевтичного ринку

07 Травня 2014 10:08 Поділитися

Громадська організація Миколаївська обласна фармацевтична асоціація «ФармРада»

Прем’єр-міністру України

Яценюку А.П.

Шановний Арсенію Петровичу!

Звертаємось до Вас у зв’язку із критичною ситуацією, що загрожує фармацевтичному ринку. Це пов’язано із хаосом у нормотворчій діяльності по його регулюванню, непослідовною кадровою політикою Міністерства охорони здоров’я України, неконтрольованими діями високопосадовців, переходом від ринкового до адміністративного (ручного) керування в сфері реалізації ліків, популізмом, нехтуванням вимогами законів при прийнятті рішень, що впливають на стан фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я.

Не тільки фармацевтичний ринок, але й суспільство в цілому відчувають дестабілізацію. Передумовами для цього стали політичні та збройні конфлікти, прояви радикалізму та сепаратизму, несприятлива економічна та фінансова ситуація, зниження авторитету влади. Важливою складовою негативних процесів стала вакханалія у нормотворчій та регуляторній діяльності, нехтування принципами законності, професіоналізму, здорового глузду при створенні нових законів, поправок, змін, постанов Уряду інших нормативно-правових актів, зокрема, у сфері регулювання фармацевтичного ринку.

Так, проект Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» передбачав запровадження 7% ПДВ на операції з постачання ліків виробниками і імпортерами. А згідно із законом, ухваленим ВР України, ПДВ застосовується на всіх стадіях постачання та реалізації лікарських засобів і медичних виробів. Міністр охорони здоров’я декларував, що введення ПДВ примусить імпортерів знизити ціни на ліки, але фактично ПДВ сплачує кінцевий споживач, і в таких умовах імпортери не знизять ціни. Удар нанесено по пересічному громадянину, проте міністр охорони здоров’я та окремі депутати винуватять у зростанні цін аптеки, щоб перекласти на підприємців відповідальність перед громадськістю. Замість боротьби з офшорами, схемами завищення цін імпортерами, встановлення прозорих закупівельних цін виробниками та оптовиками, Міністерство охорони здоров’я України намагається запровадити ручне керування ціноутворенням на лікарські засоби. При цьому, взагалі не враховуються проблеми та фінансовий стан аптечних закладів, нехтуються вимоги законодавства. Так 28.04.2014 р. МОЗ України оприлюднює на своєму сайті проект постанови КМУ «Питання референтного ціноутворення на лікарські засоби», розгляд якого Кабінетом Міністрів України було заплановано на 30 квітня поточного року. На громадське обговорення було відведено неповні 2 дні, що є очевидним порушенням вимог Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», який встановлює місячний термін для таких процедур. Таким чином, керівництво Міністерства охорони здоров’я України демонструє, що думка громадських асоціацій, підприємців, пацієнтів не буде враховуватися, навіть якщо це передбачено законом. А за цим проектом постанови стоять долі багатьох підприємців, які у разі ухвалення цього документу не зможуть надалі проваджувати господарську діяльність, зокрема, у роздрібній ланці фармацевтичного ринку, внаслідок збитковості.

Відомо що міністр охорони здоров’я при вирішенні кадрових питань звертається за допомогою до членів громадської організації «Правий сектор» та учасників Самооборони Майдану. Це стосується, наприклад, ПрАТ «ІНДАР», Держлікслужби України інших організацій, і здійснюється для перерозподілу влади. З цього випливає, що очільник МОЗ України не прагне змінювати систему, він прагне усюди «ввести своїх людей». Нині Олег Мусій лобіює призначення на керівні посади представників бізнесу та не чує нас – малий бізнес!

Такий стан справ змушує підприємців Миколаївщини, Херсонщини та Одещини в травні поточного року взяти участь в акції протесту під стінами Кабінету Міністрів України. Оскільки Уряд та Міністерство охорони здоров’я нас не чують, інформацію щодо проблем підприємців та їх вимоги ми плануємо передати Вам, шановний Арсенію Петровичу, особисто та сподіваємось на Вашу відверту розмову із людьми, які прибудуть до Києва, щоб висловити свою громадську позицію.

Наголошую, що вимоги пікетувальників – фармацевтів не мають політичного окрасу, далекі від сепаратизму та екстремізму і не підкріплені зброєю.

Повісткою акції протесту є:

  • відставка міністра охорони здоров’я О. Мусія;
  • стабілізація ситуації у фармацевтичній сфері;
  • наведення ладу при застосуванні ПДВ на лікарські засоби;
  • зняття з розгляду законопроектів № 4611 та № 4612 щодо застосування РРО фізичними особами підприємцями;
  • врахування думки громадськості при розробці та ухваленні нормативно-правових актів;
  • виконання обіцянок, щодо дерегуляції економіки, припинення спроб адміністративного та ручного керування фармацевтичним ринком.

Більшість учасників акції – жінки.

Прошу Вас вжити заходів, щодо недопущення провокацій із кровопролиттям та фізичної розправи із мирними жінками – протестувальниками. Крім того, враховуючи запроваджену систему блокпостів, просимо Вашого сприяння (письмова відповідь – дозвіл), щодо забезпечення безперешкодного проїзду транспорту із представниками фармацевтичної спільноти Миколаївської, Одеської та Херсонської областей до Києва.

Ми усвідомлюємо важкий стан справ у країні та враховуємо ризики, які існують для людей, що наважаться прибути до Києва, ми не бажаємо, але змушені йти на цей крок, щоб бути почутими владою та донести свої проблеми, свої вимоги, свої пропозиції до Уряду, ЗМІ та громадян нашої країни.

Ми ще віримо у демократію та сподіваємось на діалог. Не розчаруйте нас у останніх сподіваннях на справедливість.

З повагою

 

Олена Пруднікова, голова ГО «ФармРада»,

член Громадської Ради при Держлікслужбі України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті