Аптечна професійна асоціація звернулася до очільників Уряду та МОЗ України з проханням перенести введення в дію положень нової редакції Національного переліку на 1 липня 2017 року

108324До редакції нашого видання надійшов відкритий лист Громадської спілки «Аптечна професійна асоціація Украї­ни (АПАУ)», адресований Володимиру Гройс­ману, Прем’єр-міністру України, та Уляні Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, у якому найвпливовіша в Україні спілка аптечних підприємств обґрунтовує необхідність перенесення введення в дію положень нової редакції Національного переліку основних лікарських засобів на 1 липня 2017 р.

Пропонуємо цей лист до уваги наших читачів.

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)»

Лист вих. № 27 від 29 березня 2017 р.

Прем’єр-міністру України Гройсману Володимиру Борисовичу

В.о. міністра охорони здоров’я України Супрун Уляні

Шановний Володимире Борисовичу!

Шановна пані Уляно!

Останнім часом Кабінет Міністрів України разом з Міністерством охорони здоров’я впроваджують нові програми у сфері забезпечення населення України лікарськими засобами, що є позитивним фактором для здоров’я пацієнтів.

Однак з метою ефективної реалізації таких програм до їх втілення мають бути готові всі суб’єкти, які беруть у них участь, у тому числі аптечні заклади.

25 березня 2017 р., у суботу, у газеті «Урядовий кур’єр» (№ 57) було опубліковано Постанову КМУ від 16.03.2017 р. № 180, якою затверджено нову редакцію Національного переліку основних лікарських засобів. Необхідно зазначити, що остання редакція Переліку включає лікарські засоби за міжнародними непатентованими назвами (МНН), що відрізняються від тих, які були вказані у попередній. До Національного переліку ввійшли препарати, які раніше були в ньому відсутні.

Тобто аптеки знову опинилися в ситуації, коли прийняття регуляторного акта змушує призупинити реалізацію певної категорії ліків. Адже запроваджуються нові вимоги до цінового регулювання лікарських засобів, що ввійшли до Національного переліку, й аптеки зможуть реалізовувати препарати виключно після внесення всіх торгових назв згідно з МНН до своїх інформаційних баз та технічної переоцінки відповідно до рівня державного регулювання.

Оприлюднення та одночасне введення в дію з 25 березня 2017 р. Постанови КМУ № 180, яку було прийнято ще 16 березня 2017 р., стало причиною роботи аптек з 26 березня у невизначеному полі, адже суб’єкти господарювання не встигають визначити перелік товару, на який необхідно змінити націнку. Також укотре виникає незрозуміла ситуація з порядком реалізації залишків лікарських засобів, які було закуплено до набрання чинності новою редакцією Національного переліку.

Громадська спілка «АПАУ» просить надати можливість реалізації залишків лікарських засобів, якими доповнено Націо­нальний перелік, без застосування норм Постанови КМУ за № 955 від 17.10.2008 р. та перенести введення в дію положень нової редакції Національного переліку основ­них лікарських засобів на 1 липня 2017 р.

З повагою
В. Руденко,
директор АПАУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті