Уже багато років популярність пророщених злакових культур продовжує зростати, з’являються нові продукти та збільшується кількість їх прихильників.
Пророщені зернові, наприклад, спельту (різновид пшениці, який раніше широко культивувався в Європі) додають під час випікання хліба. Але чи змінює це суттєво поживну цінність продукту?
Пророщення злаків є нескладним процесом. Для цього необхідні дві обов’язкові умови — волога та тепло. У домашніх умовах цей процес може бути організований без особливих складнощів. Спеціальні технології використовуються для постачання пророщених злаків у промислових масштабах.
Слід знати і пам’ятати, що тепле і вологе середовище, у якому пророщують злакові, є також надзвичайно сприятливим для розмноження бактерій. Тому споживання пророщених зернових у сирому вигляді є небезпечним, їх слід обов’язково піддавати термічній кулінарній обробці.
Чи мають пророщені злакові переваги перед звичайними цільними злаками? Споживання пророщених зернових може мати численні корисні наслідки. Вони викликані споживанням зерна у період активного зростання. У цей час відбувається розщеплення крохмалю із одночасним збільшенням кількості корисних харчових речовин. Паралельно також розщеплюється фітат — похідне фітинової кислоти, що зменшує абсорбцію вітамінів та мінералів в організмі.
Таким чином, пророщені злакові культури можуть постачати більше корисних та доступніших харчових речовин у порівнянні із зрілими зерновими. Серед таких речовин слід згадати фолати, залізо, вітамін С, цинк, магній та білок. Зменшення вмісту крохмалю також робить легшим процес перетравлення продуктів і страв.
Звичайні та пророщені зернові продукти містять аналогічні харчові речовини, але у різній кількості. І не завжди порівняння буде на користь пророщених. Визнаючи певні переваги пророщених злакових, мова не йде про повну заміну ними звичайних цільних злаків. З рекомендованих 3 порцій цільних злаків на добу (1 порція — 30 г цільнозернового хліба або 35 г цільнозернових вівсяних пластівців) 1 може містити термічно оброблене проросле зерно.
Зберігання, приготування та споживання продуктів і страв із пророщених злакових обов’язково має відбуватися з урахуванням максимального гарантування їх безпеки.
За матеріалами, наданими Асоціацією дієтологів України
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим