Найважливіше про ГРВІ

Чи знайдеться сьогодні хоча б одна людина на земній кулі, яка ніколи не хворіла на грип? Напевно, ні. Адже грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) посідають чільне місце за частотою і кількістю випадків у світі і становлять 95% усіх інфекційних захворювань. Епідемії грипу відбуваються кожного року, як правило, у холодну пору, вражаючи до 15% населення Землі. Впродовж життя ГРВІ, періодично повторюючись, забирають у нас близько 1 року (German-Fattal M., 2004). З огляду на те, що захворювання може викликати тяжкі ураження серцево-судинної та центральної нервової систем, життєво важливих органів, ми ще раз хочемо нагадати про особливості перебігу цього захворювання та розглянути окремі групи лікарських засобів, які можуть бути рекомендовані для його попередження та лікування. 

З ІСТОРІЇ ГРВІ

Про респіраторні інфекціїї, які характеризуються відомими сьогодні практично всім симптомами, знають з давніх давен (Дзюблик І.В., Широбоков В.П., 2005). Харчування м’ясом, приручення та одомашнення диких тварин призвели до початку циркуляції у людській спільноті нових збудників інфекцій. Побутує думка, що поява свинарства 7 тис. років тому зумовила зародження у Південно-Східній Азії вірусів грипу людини. Вважається, що вірус грипу еволюціонував внаслідок обміну генетичною інформацією між вірусами грипу свиней та птахів з подальшою адаптацією до людського організму.

Перша задокументована пандемія грипу, яка забрала багато людських життів, відбулася в 1580 р. У той час з’явилося слово «інфлюенца», яке, за однією з версій, народилося в Італії після серйозної епідемії, що приписували впливу (influence) зірок. За іншими гіпотезами це слово походить від латинського influere (вторгатися) або від італійського influenza di freddo (наслідки охолодження). Слово грип, яке застосовують у розмовній мові, походить від французького gripper.

Середня періодичність глобальних пандемій — 30–40 років, коли в результаті антигенного шифту утворюються принципово нові штами вірусів. У 2004 р. експерти ВООЗ визнали, що світ стоїть на порозі нової пандемії грипу та оголосили на планеті передепідемічну ситуацію.

РОЗПОВСЮДЖЕНІСТЬ ВІРУСУ ГРИПУ

Практично всі епідемії грипу зароджуються в Південно-Східній Азії, де за умов теплого і вологого клімату здійснюються їх мутації. Тут віруси грипу активно обмінюються генетичним матеріалом. Не випадково класичні варіанти грипу мають «азіатські» назви: азіатський грип, гонконгівський грип, «Шанхай» та ін. Встановлено, що жителі Азії більш чутливі до вірусу грипу, аніж представники інших регіонів світу (Гордиенко С.М., 2005). Чи не найбільшою загадкою грипу є його відсутність у популяції тривалий час. Епідемії відбуваються переважно зимою та восени в Північній півкулі та навесні і влітку в Південній півкулі. Як правило, тривалість епідемії становить 1-3 міс, після чого вірус зникає. Сьогодні достеменно невідомо, де він циркулює решту часу, хоча правдоподібною видається гіпотеза про циркуляцію вірусу грипу в міжепідемічний період у районі екватора, тому що саме на екваторі захворюваність на грип реєструють цілий рік (Дзюблик І.В., Широбоков В.П., 2005).

ПТАШИНИЙ ГРИП

Як зазначалося раніше, останніми роками ми очікуємо на пандемію нового варіанту грипу, який утворився в результаті антигенного шифту, надзвичайно небезпечного, що міститиме унікальний білок, до якого у людства немає імунітету. За прогнозами ВООЗ, від цього вірусу можуть загинути від 100 млн до 1 млрд людей. Американці вже підраховують збитки від можливої пандемії, що можуть становити мільярди доларів.

Що викликає занепокоєння? По-перше, очевидно, що вірус здолав міжвидовий бар’єр. По-друге, вірус має значну вбивчу силу, він став більш заразним, що свідчить про його мутацію. Перелітні водоплаваючі птахи останнім часом стали причиною поширення високопатогенних штамів, хоча до цього серед них переважала циркуляція низькопатогенних вірусів (Дзюблик І.В., Широбоков В.П., 2005).

Слід пам’ятати, що вірус пташиного грипу дуже стійкий у навколишньому середовищі, і навіть у тушках мертвих птахів може тривалий час зберігати життєздатність. Він долає також глибоке заморожування. Для знезараження із фізичних методів рекомендується термічна обробка при 70 °С і вище, з хімічних — використання розчину формаліну і йодовмісних речовин (Дзюблик І.В., Широбоков В.П., 2005).

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ТА ЛІКУВАТИ ГРИП?

За даними ВООЗ, близько 40 країн світу провели розробку планів щодо відповіді на загрозу, лише 30 країн закупили противірусні препарати у великій кількості, а решта не можуть розраховувати на поставки через неможливість виробництва їх у достатній кількості (www.who.int). За рекомендаціями ВООЗ в Україні терміново були розроблені національний і регіональні плани захисту від пандемії пташиного грипу. Так, МОЗ України вважає, що у разі відсутності щеплення з перших днів епідемії можна проводити неспецифічну імунопрофілактику та імунотерапію.

До противірусних засобів належать блокатори М2-каналів — амантадин та римантадин, та інгібітори вірусної нейрамінідази — занамівір та осельтамівір. Щодо препаратів першої групи, відома значна поширеність резистентності, тому в США їх не рекомендують ані для профілактики, ані для лікування (CDC, 2006). Інгібітори нейрамінідази порушують здатність вірусів проникати в чутливі клітини, гальмують вихід вірусу з інфікованої клітини, зменшують вираженість симптомів та скорочують тривалість захворювання.

Основний механізм противірусної дії інтерферонів та їх індукторів полягає у пригніченні синтезу вірусних білків. Порівняно з препаратами інтерферону більш перспективним підходом у плані підвищення активації механізмів резистентності організму вважається застосування їх індукторів. Таким препаратом є амізон, який був створений в Інституті фармакології і токсикології АМН України, пройшов експериментальні та клінічні дослідження (Фролов А.Ф., Фролов А.М., 2000).

Слід зазначити, що використання для профілактики і лікування грипу таких препаратів, як дибазол, оксолінова мазь, теброфен, флореналь, пентоксил, інтерферон у вигляді крапель для інтраназального застосування, недостатньо обґрунтовано з точки зору доказової медицини (Дзюблик І.В., Широбоков В.П., 2005).

При грипі не рекомендується застосовувати ацетилсаліцилову кислоту, особливо у дітей віком до 12 років, оскільки її прийом може призвести до виникнення синдрому Рейє, що може становити загрозу для життя. Також слід згадати й анальгін (метамізол натрію) як препарат, що може виявляти гепатотоксичну та імунодепресивну дію.

З обережністю рекомендується застосовувати комбіновані лікарські засоби, особливо у пацієнтів з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, а також при інших захворюваннях. Такі препарати грип не лікують, а лише полегшують стан хворого.

Певний інтерес становить група гомеопатичних лікарських засобів, тому що їх дія ґрунтується на мобілізації власних механізмів адаптації. Такий механізм дії мають гомеопатичні препарати, що застосовуються для лікування грипу та інших ГРВІ, зокрема препарати Агрі та Анаферон. Анаферон відзначається ефективною імуномоделюючою та противірусною дією, він ефективний при вторинних імунодефіцитах та алергозах (Гольдберг Е.Д., 2000; 2001; 2002; Сергеев А.Н., 2002; Дриневский В.П., 2002).

Підвищенню ефективності лікування сприяє застосування фітотерапевтичних препаратів за допомогою методу, що базується на використанні лікарських форм із нативних рослин, які містять збалансовані і тонко дозовані природою співвідношення різних речовин.

Таким чином, дотримання рекомендацій щодо попередження та лікування ГРВІ сприятиме збереженню здоров’я і профілактиці грипу та застудних захворювань, а у випадку інфікування вірусом грипу дозволить обґрунтовано здійснювати фармакотерапію. Дуже хочеться сподіватися, що у найближчі роки не відбудеться обміну генетичною інформацією між вірусами грипу людей і вірусами грипу птахів та свиней, і що, можливо, вірус грипу А втратить свій вбивчий потенціал, як це на певному етапі еволюції зробив вірус грипу типу В. n

Тамара Торхова, доцент кафедри технології ліків та клінічної фармації Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (стаття публікується у скороченні)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті